Στήνουν ενεργειακή γέφυρα στη Μεσόγειο Ελλάδα και Αίγυπτος

Την πρώτη «γέφυρα» μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην ΕΕ επιδιώκει να στήσει η Ελλάδα μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου.
Στήνουν ενεργειακή γέφυρα στη Μεσόγειο Ελλάδα και Αίγυπτος
INTIME

Στα σχέδια των διαχειριστών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και της Αιγύπτου (EETC) βρίσκεται η κατασκευή, πάντα σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές Αρχές, υποβρύχιου καλωδίου το οποίο θα συνδέει αφενός τις δυο χώρες και αφετέρου θα εξυπηρετεί τη μεταφορά ποσοτήτων καθαρής ενέργειας στην ΕΕ.

Πηγές αναφέρουν ότι οι δυο διαχειριστές είναι σε πλήρη συντονισμό μεταξύ τους ώστε σύντομα να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, αλλά και να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών είναι η αφετηρία ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η ολοκλήρωσή του προϋποθέτει επίσης επενδύσεις, αναφέρουν πληροφορίες, για νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως εκείνης της Ελλάδας με την Ιταλία, αλλά και την ενίσχυση υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς με τις βόρειες χώρες, όπως τη Βουλγαρία.

Οι Βρυξέλλες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, επιθυμούν διακαώς τις διασυνδέσεις με αφρικανικές χώρες προκειμένου η Ευρώπη να πετύχει τους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι αντίστοιχα projects διεκδικούν η Ιταλία με την Τυνησία και η Πορτογαλία με το Μαρόκο.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, εξετάζει εναλλακτικές οδεύσεις του υποβρύχιου καλωδίου που θα έρθει από την Αίγυπτο και αυτές είναι η Κρήτη, η Αττική και η Πελοπόννησος. Το έργο επίσης επιδιώκεται να υλοποιηθεί και σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το project.

Οι επαφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου κρατούν από τον Νοέμβριο του 2020, όταν στην Αθήνα είχαν συναντηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Τον περασμένο Μάιο είχε ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αιγύπτιου υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι. Οι δυο υπουργοί είχαν συμφωνήσει στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.