Σταδιακά η υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ λέει ο Γιενς Βάιντμαν
To ψηφιακό ευρώ θα έπρεπε να έχει αρχικά έναν περιορισμένο ρόλο καθώς θα μπορούσε να διαταράξει τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.
«Μια σταδιακή προσέγγιση μπορεί να είναι εύλογη δεδομένων των ενδεχόμενων ρίσκων. Αυτό σημαίνει ένα ψηφιακό ευρώ με ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών και την επιλογή να προστεθούν επιπρόσθετες λειτουργίες αργότερα» δήλωσε ο Βάιντμαν σε συνέδριο.
Η ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» για την εξέλιξη ενός ψηφιακού ευρώ νωρίτερα φέτος, αλλά το λανσάρισμα του νομίσματος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια από τώρα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Bundesbank, ο κ. Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία ότι σε περιόδους κρίσης, οι καταναλωτές μπορεί να σπεύσουν να μετατρέψουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις σε χρήμα της κεντρικής τράπεζας, αποσταθεροποιώντας με τον τρόπο αυτό το τραπεζικό σύστημα.
«Για να αποφευχθούν οι υπερβολικές αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων, έχει υποστηριχθεί η θέσπιση ανώτατου ορίου στην ποσότητα ψηφιακών ευρώ που μπορεί να έχει στην κατοχή του κάθε άτομο. Ή ότι πρέπει να επιβάλλεται ένας επιπρόσθετος τόκος σε όσους έχουν καταθέσεις σε ψηφιακό ευρώ πάνω από ένα όριο» επισήμανε.
Όπως ανέφερε, οι προτάσεις αυτές καταδεικνύουν τα ρίσκα που ενέχει η εξέλιξη ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες. Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών πρέπει να είναι ελκυστικά για να τα αποδεχθούν οι χρήστες, αλλά όχι τόσο ελκυστικά ώστε να διαταράξουν το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε.