Υπό όρο η επιμήκυνση

Επιμήκυνση υπό έναν όρο. Αυτή θα είναι η βασική προϋπόθεση που θα θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ντομινίκ Στρος Καν...

Επιμήκυνση υπό έναν όρο. Αυτή θα είναι με «δύο λέξεις» η βασική -και μάλλον μοναδική- προϋπόθεση, που θα θέσει σε λίγη ώρα από τώρα, στην πρώτη του συνάντηση επί ελληνικού εδάφους με τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Αλλιώς, όπως θα του εξηγήσει, δεν θα έχει κανένα ιδιαίτερο όφελος η Ελλάδα από αυτή την κίνηση, η οποία έχει μεν καλές προθέσεις, αλλά θα πρέπει και να αποδειχθούν στην πράξη. Ως γνωστόν, η χώρα μας, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου, έχει εκταμιεύσει τρεις δόσεις από το μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κάπου, 27 δισ. ευρώ.

Αν τα χρήματα αυτά εξαιρεθούν από την επιμήκυνση, όπως επιδιώκουν η ΕΕ και η ΕΚΤ, τότε το αντικείμενο της διευθέτησης περιορίζεται σημαντικά και μαζί περιορίζεται και το όφελος (κέρδος) για την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει την αντίθετη προβάλλοντας αριθμούς και χρονοδιαγράμματα, ενώ ελπίζει ότι «θα πάρει με το μέρος της» τον κ. Στρος-Καν.

Πέραν του θέματος της επιμήκυνσης, που κυριολεκτικά «καίει» την ελληνική πλευρά, στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσουν και μια σειρά από άλλα θέματα, όπως, για παράδειγμα, η ανάγκη για την γρήγορη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που θα θέσει η πλευρά του διευθυντή του ΔΝΤ, ως αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή εκτέλεση του Μνημονίου.

Ο κ. Στρος-Καν θα εξηγήσει κατά τις ομιλίες που θα κάνει στη χώρα μας, ότι η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία για να ξεφύγει από τα «φαντάσματα» του παρελθόντος κι αυτή της δίνεται τώρα. Θα σπεύσει δε, να δηλώσει την κατανόησή του στις σκληρές δοκιμασίες που υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, γεγονός το οποίο θα το αντιληφθεί καλύτερα αν ρίξει μια ματιά έξω από το Κοινοβούλιο, καθώς την ώρα που θα είναι μέσα και θα μιλάει απ’ έξω θα υπάρχουν συγκεντρωμένοι που θα διαδηλώνουν.

Η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά μια άποψη σίγουρα θα την διαμορφώσει...

Πηγή: http://www.newscode.gr/oikonomia/story/epimikunsi-upo-enan-oro-tha-zitisei-o-g.-papandreou-apo-ton-stros-kan