«Silver Alert» για 710 εκατ. ευρώ, η εντυπωσιακή Μαρίνα και ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου
Αναζητούνται … 710 εκατ. ευρώ
Σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζει η PQH, ο ειδικός εκκαθαριστής των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών, όπως προκύπτει από στοιχεία για τις ανακτήσεις των ATEbank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, First Business Bank, T-Bank και τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Λαμίας , Λέσβου-Λήμνου και Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς (ΤΧΣ). Η PQH,η οποία αποτελεί εταιρεία των PwC Business Solution, Qualco και Hoist Kredit Aktiebolag, ανέλαβε το 2016 τη διαχείριση όλων των τραπεζών υπό ειδική εκκαθάριση. Ουσιαστικά τότε η Τράπεζα της Ελλάδος της ανέθεσε να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 13,5 δισ. ευρώ είχαν δοθεί από το ΤΧΣ ως «funding gap» κατά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στην περίοδο των Μνημονίων. Το 2016 όταν και ανέλαβε η PQH το έργο της ειδικής εκκαθάρισης τα ανακτήσιμα ποσά από τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα υπολογίζονταν στα 2 δισ. ευρώ. Σήμερα, τα ανακτήσιμα ποσά τοποθετούνται στο 1,34 δισ. ευρώ, ήτοι έχουν μειωθεί κατά 710 εκατ. ευρώ περίπου. Παράλληλα, στο διάστημα 2016 -2020 οι σωρευτικές εισπράξεις από τις εκκαθαρίσεις ανήλθαν σε 326 εκατ. ευρώ ή 65 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ερώτημα είναι γιατί η πρόβλεψη για τις ανακτήσεις «κουρεύτηκε» κατά 710 εκατ. ευρώ. Αυτή την απάντηση πρέπει να τη δώσει η PQH, η οποία διορίσθηκε για να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεργητικού των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Χαρακτηριστικές των χαμηλών επιδόσεων του εκκαθαριστή είναι οι περιπτώσεις της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Όταν ανέλαβε την εκκαθάριση η PQH τα ποσά που αναμένονταν να ανακτηθούν από την ATEbank ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Μέσα σε μια πενταετία ανακτήθηκαν μόλις 234 εκατ. ευρώ και πλέον τα ποσά που μπορούν να ανακτηθούν στο μέλλον τοποθετούνται σε 961 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με το ΤΤ. Όταν ανέλαβε την εκκαθάριση η PQH τα ποσά που αναμένονταν να ανακτηθούν ήταν 291 εκατ. ευρώ. Μέσα σε μια πενταετία ανακτήθηκαν μόλις 3,5 εκατ. ευρώ (!) και πλέον τα ποσά που μπορούν να ανακτηθούν στο μέλλον τοποθετούνται στα 214 εκατ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία του ΤΧΣ πως έχει χαθεί και πολύτιμος χρόνος και πολύτιμο χρήμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το «disclaimer» του ΤΧΣ, το οποίο στις οικονομικές του καταστάσεις επαναλαμβάνει μονότονα πως «η παρακολούθηση και η εποπτεία των δράσεων και αποφάσεων των οργάνων των Τραπεζών υπό εκκαθάριση δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του Ταμείου».
H Qualco και η CNL CAPITAL
Και μιας και αναφερθήκαμε στην Qualco, την εταιρεία που τρέχει ο Ορέστης Τσακαλώτος και στην οποία μέτοχος είναι και η PIMCO, χθες ανακοινώθηκε η επέκταση της στρατηγικής της συνεργασία με την εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών CNL CAPITAL. Η CNL CAPITAL έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα 115 επενδύσεις σε ομολογιακές εκδόσεις ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανήκουν σχεδόν σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Η Qualco κάλυψε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της CNL ΑΕΔΟΕΕ ύψους 270.000 ευρώ αποκτώντας σημαντική μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία, ύψους 15% περίπου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Qualco προσβλέπει στη συνεργασία με την CNL για την προώθηση μεταξύ άλλων επενδύσεων ESG (Environmental, Social, Governance). Αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη του εγχειρήματος…
Η εντυπωσιακή Μαρίνα
Με μια μόλις γυναίκα και με 11 μέλη έμεινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά την αποχώρηση, προ ημερών, της Πόπης Λαζαρίδου. Πλέον η μοναδική εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου στο ΔΣ της Παγκρήτιας είναι η Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, κόρη του γνωστού Ηρακλειώτη επιχειρηματία Γιώργου Σταυρακαντωνάκη, η οποία έχει εντυπωσιακές σε επίπεδο και εύρος σπουδές. Η κ. Σταυρακαντωνάκη έχει λάβει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στη Στρατηγική και τις Διεθνείς Επιχειρήσεις από το Ohio State University, μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική με ειδίκευση στην Οικονομική Ανισότητα, από το φημισμένο Harris School του University of Chicago και διδακτορικό στη Δημόσια Διοίκηση και τη Μεθοδολογία Έρευνας και Κοινωνική Επιδημιολογία ξανά από το University of Chicago. Με λίγα λόγια είναι από τα πλέον μορφωμένα στελέχη μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το ομόλογο του Αγροτικού Οίκου Σπύρου
Την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης για την έκδοση ομολόγου 1,5 εκατ. ευρώ ζητά η εταιρεία Αγροτικός Οίκος Σπύρου, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση και να διευθετήσει τις οφειλές της. Υπό άλλες συνθήκες αυτό δεν θα αποτελούσε είδηση, αν δεν είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα-και η διάψευσή τους από την εισηγμένη- περί ενδιαφέροντος και συζητήσεων με αμερικανικό fund του οποίου ηγείται ο Δημήτρης Μηλιάκος, πρώην πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας. Το fund του κ. Μηλιάκου πραγματοποιεί μια σειρά από επενδύσεις στον εγχώριο κλάδο των τροφίμων και η στήλη γνωρίζει ότι το ενδιαφέρον του για εξαγορές εταιρειών είναι μεγάλο και ουσιαστικό. Έτσι η κίνηση για την έκδοση του (μη μετατρέψιμου σε μετοχές) ομολόγου από την Αγροτικός Οίκος Σπύρου έχει βαρύνουσα σημασία.