Το Παράγωγο της ΔΕΗ, το inside trading και η δωροδοκία στην ημερήσια διάταξη
Το Παράγωγο δείχνει inside trading
Στις 4 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οι χρηματιστηριακές εταιρείες έλαβαν mail από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το οποίο τους ζητούσε να της γνωστοποιήσουν όλες τις συναλλαγές των πελατών τους που σχετίζονται με την μετοχή της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστώσει το εάν υπήρξε inside trading και χειραγώγηση. Στόχος της εποπτικής αρχής είναι το να καταδειχθεί το εάν κάποιοι επενδυτές γνώριζαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ πριν αυτή ανακοινωθεί. Όπως είχαμε αναφέρει και στη στήλη της Παρασκευής, μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, και ενώ είχε ανακοινωθεί το «deal» για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie, η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να υποχωρεί χωρίς προφανή λόγο και από τα 10,50 ευρώ βρέθηκε την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ στα 9,0200 ευρώ. Μέσα στις εννέα αυτές συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια 6 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 5,5% του free float της ΔΕΗ. Όλα αυτά στην spot αγορά. Αλλά εάν κάποιος μελετήσει τις συναλλαγές στην αγορά Παραγώγων η υποψία για inside trading γίνεται σχεδόν βεβαιότητα. Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) λήξης Δεκεμβρίου 2021 της ΔΕΗ είχε ισχνό ή μηδενικό όγκο συναλλαγών. Ξαφνικά από τις 9/9, και ειδικά από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, ο όγκος και ο αριθμός των συναλλαγών στο Παράγωγο της ΔΕΗ εκτινάχθηκε και διατηρήθηκε στα ύψη μέχρι και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου. Με απλά λόγια οι έχοντες την πληροφορία επιδίωξαν να κερδίσουν και ανοίγοντας θέσεις στο Παράγωγο και ρευστοποιώντας στα ψηλά την μετοχή της ΔΕΗ. Δεδομένου ότι οι συναλλαγές στα Παράγωγα είναι ακόμη πιο εύκολο να εντοπισθούν και να ταυτοποιηθούν αναμένουμε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα να ερευνά αρχικά τις 2.573 συναλλαγές που έγιναν μεταξύ 9/9 και 23/9 στο Παράγωγο της ΔΕΗ και σε δεύτερη φάση τις πολυπληθέστερες συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου η ΔΕΗ αναμένεται να γίνει ένας από τους πρώτους και τους μεγαλύτερους «πελάτες» του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό γιατί τα «πράσινα» έργα που σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει είναι ιδανικά για την ένταξή τους στο σχετικό πυλώνα του Ταμείου. Αν υπολογίσουμε ότι η ίδια συμμετοχή της ΔΕΗ στις επενδύσεις αυτές θα είναι κοντά στο 20%, ο τραπεζικός δανεισμός 30% και το υπόλοιπο 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης τότε μιλάμε για τεράστιο ύψος επενδύσεων. Με την παραδοχή ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα δάνειζε με 2,5 δισ. ευρώ τη ΔΕΗ, τότε το συνολικό ύψος των επενδύσεων της εταιρείας θα μπορούσε να ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή όσο το συνολικό πλάνο που έχει εξαγγείλει η εισηγμένη.
Η δωροδοκία στην ημερήσια διάταξη
Κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα «στρατοπεδεύσει» από αύριο έως και την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στα γραφεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στον Κολωνό, στα πλαίσια της αξιολόγησης της χώρας μας από την Ομάδα Κατά της Δωροδοκίας του ΟΟΣΑ, για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών. Οι επιδόσεις της Ελλάδος στο σχετικό τομέα κρίνονται μέτριες, με τον ΟΟΣΑ, αλλά και συναφείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) να έχουν επανειλημμένα εντοπίσει την εμπλοκή Ελλήνων σε δωροδοκίες ξένων αξιωματούχων. Η τρέχουσα αξιολόγηση θα είναι εξαιρετικά διευρυμένη και από τον Κολωνό θα περάσουν όλες οι εποπτικές αρχές, αλλά και τράπεζες και ελεγκτικές εταιρείες. Αντιλαμβανόμαστε πως υπόψη των ελληνικών Αρχών θα βρεθούν και περιπτώσεις δωροδοκιών, οι εμπλεκόμενοι στις οποίες έχουν καταδικαστεί στο εξωτερικό, αλλά όχι και στην Ελλάδα…
Η JP Morgan, η TEN και η Petrobras
Και μια και ο λόγος για δωροδοκίες, την παρούσα περίοδο οι αρχές της Βραζιλίας ερευνούν το κατά πόσο η JP Morgan Chase & Co είχε ανάμιξη στο σκάνδαλο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petrobras. Σύμφωνα με το Reuters οι αρχές της χώρας έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε μια συναλλαγή που αφορούσε την αγορά περίπου 300.000 βαρελιών μαζούτ πετρελαίου από την JPMorgan το 2011 και αυτό που ερευνάται είναι το εάν η επενδυτική τράπεζα εξασφάλισε αυτές τις ποσότητες καυσίμων Petrobras σε τεχνητά χαμηλές τιμές, δωροδοκώντας υπαλλήλους της Petrobras μέσω ενός δικτύου μεσάζοντων. Η έρευνα αυτή έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται πως προ μηνών η Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) γνωστοποίησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) πως διενεργεί έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο της Petrobras. Αυτό διότι σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε προ εξαετίας στις εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Petrobras, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, ο πρώην Έλληνας πρόξενος επί τιμή στο Ρίο ντε Τζανέιρο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, φέρεται να δωροδοκούσε ηγετικά στελέχη της Petrobras, προκειμένου να λαμβάνει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία. Τις πληροφορίες αυτές ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες προσάρμοζαν ανάλογα τις προσφορές τους προς την Petrobas και κέρδιζαν συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εκκίνησαν μέσα στο 2020 έρευνα σχετικά με το κατά πόσον τα γεγονότα που σχετίζονται με τη υπόθεση, συνιστούν μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς των ΗΠΑ (FCPA). Δεδομένου ότι το όνομα της Tsakos Energy Navigation είχε αναφερθεί στην έρευνα της εισαγγελίας της Βραζιλίας, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία γνωστοποίησε στις αμερικανικές Αρχές πως ξεκίνησε τη δική της έρευνα για την υπόθεση, αποσαφηνίζοντας πως «δεσμεύεται πάντα να δραστηριοποιείται σύμφωνα με τους νόμους κατά της διαφθοράς» και πως συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την SEC. Το που βρίσκεται σήμερα η έρευνα της ΤΕΝ δεν το ξέρουμε, καθώς δεν έχει παρασχεθεί νεότερη ενημέρωση στις αμερικανικές αρχές. Το εάν η επί ελληνικού εδάφους αξιολόγηση του ΟΟΣΑ ασχοληθεί και με αυτήν την υπόθεση, παραμένει και αυτό άγνωστο…
Προειδοποίηση για απάτη
Αρχικά συνέβη στην Κύπρο, ακολούθως συνέβη και στην Ελλάδα. Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε προειδοποίηση με την οποία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις προσώπων τα οποία παρουσιάστηκαν ως στελέχη ή εκπρόσωποί της εποπτικής Αρχής και επικοινώνησαν με επενδυτές, μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων από προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gmail, δηλώνοντας πρόθυμα να βοηθήσουν στην ανάκτηση κεφαλαίων που έχουν απολεσθεί, στο πλαίσιο συνεργασίας επενδυτών με μη αδειοδοτημένες, διαδικτυακές πλατφόρμες. Τα πρόσωπα αυτά, που δεν σχετίζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν είναι στελέχη της, ούτε την εκπροσωπούν, αξίωσαν την καταβολή χρημάτων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των κεφαλαίων και σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες (αριθμούς αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου και τραπεζικών λογαριασμών) από τα θύματά τους. Στη βάση αυτή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν επικοινωνεί με το επενδυτικό κοινό μέσω της χρήσης προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνέστησε στους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κοινοποιούν σε άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες.