Προ των πυλών η εφαρμογή των νέων φοροελαφρύσεων – Τι άλλο σχεδιάζει η κυβέρνηση
Αλλάζει το τοπίο στη φορολογία μετά τις παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα και ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022. Εξηγώντας τον σχεδιασμό για την οικονομική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επισημάνει ότι «όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσφατα στη ΔΕΘ την αλλαγή των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2021 (αύξηση από 3,6% σε 5,9%) και σε αυτή την αναθεώρηση βασίσθηκαν τα μέτρα ελαφρύνσεων και παροχών που παρουσίασε.
Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανή μια νέα αναθεώρηση προβλέψεων, που θα αφήσει και νέα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας. «Θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Ένα από τα μέτρα που βρίσκονται επί τάπητος είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καθώς ήδη ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
Αδήλωτα τετραγωνικά: Δεύτερη ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους στους δήμους και να γλυτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις δημοτικών τελών για τα έτη έως και το 2019 και να πληρώσουν μικρό πρόστιμο για την περίοδο από το 2020 και μετά. Όσοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν σε περίπου 7 ημέρες, οπότε αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η σχετική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και για διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η διόρθωση αφορά στις περιπτώσεις, που το εμβαδόν που καταγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι μικρότερο από το πραγματικό, που εμφανίζεται στο Ε9. Η νέα ρύθμιση πάντως, δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Οι οφειλές προς τους δήμους που θα προκύψουν από τα πρόσθετα τετραγωνικά, θα καταβληθούν από τους υπόχρεους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, κατά την προηγούμενη ρύθμιση δηλώθηκαν 60.630.700 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξηθεί κατά 35,15%. Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 22,4 «αδήλωτα» τετραγωνικά ανά δήλωση.
Κατάργηση Φόρου στην Γονική Παροχή: Από την 1η Οκτωβρίου καταργείται ο φόρος για γονικές παροχές και δωρεές για περιουσία μέχρι 800.000 ευρώ ανά γονέα. Για παράδειγμα για μεταβίβαση ενός διαμερίσματος από τον πατέρα στην κόρη, αξίας 300.000 ευρώ, έπρεπε να πληρωθεί φόρος γονικής παροχής ύψους 1.000 ευρώ.
Πλέον η συγκεκριμένη γονική δωρεά θα είναι αφορολόγητη. Επίσης για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής περιουσίας συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Στο εξής ο φόρος θα είναι μηδενικός. Δωρεά 800.000 ευρώ από γονέα σε παιδί είχε σήμερα αυτοτελή φορολόγηση 10%, δηλαδή 80.000 ευρώ, ενώ στο εξής θα είναι μηδενικός ο φόρος.
Από την 1η Οκτωβρίου θα είναι αφορολόγητες και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς.
Ως εκ τούτου, από τον επόμενο μήνα όλες αυτές οι δωρεές παύουν να φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ όπως συμβαίνει τώρα. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο τα δεδομένα σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται αναγκαία η παροχή οικονομικής στήριξης μεγάλου ύψους μεταξύ μελών μιας οικογένειας.
ΕΝΦΙΑ: Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για την αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την προσθήκη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, αλλά και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Δέσμευση της κυβέρνησης, ότι οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ενώ αυτοί που θα γλιτώσουν τον συμπληρωματικό φόρο θα καταβάλλουν υψηλότερο τέλος για τα ακριβά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.
Εταιρικά κέρδη: Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας από το 24% στο 22%, για τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Μείωση ΦΠΑ: Οι μειωμένοι συντελεστές επεκτείνονται στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
Γυμναστήρια - Σχολές χορού: Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό περιλαμβάνονται δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ιδιωτικοί ερευνητές, εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές, ξυλουργοί, συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ψυκτικοί και επισκευαστές εγκαταστάσεων ψύξης, επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, εργολάβοι σκυροδέματος. Οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.
Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Θα πληρώνουν δηλαδή φόρο 30% χαμηλότερο (15,5% αντί 22%) και η ίδια έκπτωση θα ισχύει για τα 3 επόμενα χρόνια. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εφόσον:
-απασχολούν εργαζόμενους
-έχουν συσταθεί πριν τουλάχιστον 3 έτη
-συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή
-συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο.
ΦΠΑ ζωικής παραγωγής: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Yπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Άνδρας λέει πως είδε τον καταζητούμενο σύντροφό της σε μπαρ –Έβραζε από θυμό
Champions League: Ο Μέσι «πλήγωσε» τη Σίτι, η Σέριφ νίκησε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη! - Όλα τα highlights
Μάριος Παπαγεωργίου: Στον Άρειο Πάγο η μητέρα του - Διαμαρτυρία για τη «στασιμότητα» της έρευνας