ΣΕΔ: Η ΑΜΚ της ΔΕΗ θα πετύχει τους σκοπούς της - Θετική η διασπορά μετοχών της εταιρείας
Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ) εκφράζει τη στήριξη στη ΔΕΗ όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία άντλησης κεφαλαίων, καθώς επίσης και στην «σίγουρη» άσκηση του δικαιώματος προτίμησης-προτεραιότητας των υφιστάμενων Ελλήνων μετόχων, που θα κληθεί να αποφασίσει η επικείμενη Γενική Συνέλευση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔ κατέληξε ομόφωνα στην εξής ανακοίνωση:
«Η ΔΕΗ εκμεταλλευόμενη το timing της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που έγινε σε πολύ υψηλή τιμή, δίνοντας αυτόματα νέα αξία στην ίδια την ΔΕΗ, προχώρησε σε ανακοινώσεις για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 750 εκ ευρώ, με το μοντέλο που είδαμε στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της ALPHA BANK και της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Προτιμήθηκε δηλαδή η ΑΜΚ αντί της πώλησης του 17%, ευνοώντας έτσι την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας, αφού τα έσοδα θα οδηγηθούν στο πρόγραμμα μετασχηματισμού και όχι σε εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σκοπός της ΑΜΚ είναι η χρηματοδότηση προγράμματος ολικού μετασχηματισμού και επενδύσεων, οδηγώντας την ΔΕΗ στη νέα εποχή μέσω της επένδυσης σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της.
Ο ΣΕΔ, ως Ένωση Μετόχων που εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, πέρα από την οικονομική άντληση κεφαλαίων και την σίγουρη, πιστεύουμε, άσκηση του δικαιώματος προτίμησης-προτεραιότητας των υφισταμένων Ελλήνων μετόχων, που θα κληθεί να αποφασίσει η επικείμενη Γενική Συνέλευση, εστιάζει στην διασπορά της μετοχικής βάσης που θα προκύψει από την ΑΜΚ της ΔΕΗ, κάτι δηλαδή που θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης της εταιρείας.
Η διασπορά των μετοχών σε περισσότερους επενδυτές-μετόχους, είναι θετική για την Εταιρική Διακυβέρνηση, αφού περισσότεροι μέτοχοι θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, μοντέλο που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεγάλες Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες με θετικά αποτελέσματα τόσο στην Εταιρική Διακυβέρνηση, όσο και στην γενικότερη εικόνα τους, προσελκύοντας έτσι νέους και σημαντικούς επενδυτές.
Επιπρόσθετα το ποσοστό του Δημοσίου, μετά την μη συμμετοχή του και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα περιοριστεί σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας, δηλαδή περίπου στο 34% από το 51% που κατέχει σήμερα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέους επενδυτές να μετέχουν στην πορεία της Νέας ΔΕΗ, ενώ παράλληλα το Δημόσιο δεν θα αποχωρήσει, αλλά θα διατηρήσει το management και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος, ασκώντας έτσι κοινωνική πολιτική σε όλους τους τομείς, όπως έκανε μέχρι σήμερα.
Θα παρακολουθήσουμε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει τους στόχους της και, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση.»
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σεισμός Κρήτη: Εικόνες πανικού με πατέρα να αρπάζει μωρό από το καρότσι την ώρα του Εγκέλαδου
Τροχαίο στην Κατεχάκη: Σύγκρουση ΙΧ με μηχανάκι - Ουρές χιλιομέτρων
Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Λάρισα - Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης