Ξέπλυμα Χρήματος: «Σφίγγουν τα λουριά» για ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες
Αυτό αναφέρει έγκριση κανονιστικής πράξης για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που εξέδωσε η ΕΛΤΕ και η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η κανονιστική πράξη καθίσταται ιδιαιτέρως επίκαιρη λόγω των καταγγελιών για εμπλοκή της PwC σε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η δωρεά της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε προορισμό κάποιο λογαριασμό του Δημοσίου, αλλά άγνωστο γιατί, θα κατατίθετο σε λογαριασμό της PwC, κάτι που όπως υποστηρίζει η ελεγκτική φίρμα τελικά δεν έγινε.
Σε κάθε περίπτωση, η κανονιστική πράξη της ΕΛΤΕ που εφαρμόζεται στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και στις ελεγκτικές εταιρείες συμπληρωματικά στις διατάξεις του νόμου 4557/2018 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προβλέπει συγκεκριμένη προσέγγιση εκ μέρους των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και των ελεγκτικών εταιρειών όσον αφορά την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος , η οποία περιλαμβάνει:
α) Την εκτίμηση κινδύνου σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και των ελεγκτικών εταιρειών.
β) Την υιοθέτηση κατάλληλου επίπεδου και είδους δέουσας επιμέλεια προς τον πελάτη.
γ) Διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας του κινδύνου.
δ) Παρακολούθηση των συναλλαγών και επανεξέταση τους, ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται αν έχει μεταβληθεί ο κίνδυνος που συνδέεται με την επιχειρηματική σχέση.
Σύμφωνα με την ΕΛΤΕ κάθε εκτίμηση κινδύνου περιλαμβάνει δύο διακριτά μεταξύ τους αλλά συναφή στάδια, ήτοι τον εντοπισμό του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και την εκτίμηση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος. Στην βάση αυτή:
- Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες εξακριβώνουν σε τι είδους κινδύνους ξεπλύματος χρήματος εκτίθενται, ή θα μπορούσαν να εκτεθούν, λόγω της σύναψης επιχειρηματικής σχέσης.
- Κατά τον εντοπισμό των κινδύνων ξεπλύματος χρήματος που συνδέονται με επιχειρηματική σχέση, οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες εξετάζουν τους συναφείς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων είναι ο κλάδος δραστηριότητας και οι χώρες ή γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο πελάτης, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που ζητεί, καθώς και οι δίαυλοι που χρησιμοποιεί κάθε ορκωτός ελεγκτής λογιστής και ελεγκτική εταιρεία για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών.
- Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες διαμορφώνουν ολοκληρωμένη εικόνα, όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου ξεπλύματος χρήματος που έχουν εντοπίσει και οι οποίοι, συνολικά, καθορίζουν το επίπεδο του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος που συνδέεται με μια επιχειρηματική σχέση.
- Στο πλαίσιο της εκτίμησης αυτής, οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες δύνανται να σταθμίζουν τους ενδεχόμενους παράγοντες κινδύνου με διαφορετικό τρόπο, σε συνάρτηση με τη βαρύτητα που παρουσιάζουν.
Όπως προκύπτει από την κανονιστική πράξη, τον Μάρτιο του 2022 οι ελεγκτικές εταιρείες θα πρέπει μέσω του υπεύθυνου κανονιστικής συμμόρφωσης να υποβάλλει στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ετήσια έκθεση, για τα πεπραγμένα τους στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος το 2021.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κίνηση ΤΩΡΑ: Κλειστή η άνοδος του Κηφισού λόγω τροχαίου με δύο τραυματίες στο ύψος της Πέτρου Ράλλη
Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας: Ποιο είναι το χειμερινό ωράριο και τι απαγορεύεται να κάνουμε
Δίκη για βιτριόλι: Το τετ-α-τετ της Ιωάννας με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή -Tο πρόσωπο «κλειδί»