Αναζητούνται 90.000 ναυτικοί μέχρι το 2026

Την ανάγκη προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα υπογραμμίζουν παράγοντες της εμπορικής ναυτιλίας, με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας. 

Αναζητούνται 90.000 ναυτικοί μέχρι το 2026
Αναζητούνται 90.000 ναυτικοί μέχρι το 2026
INTIME
3'

Η έλλειψη σε αξιωματικούς αλλά και κατώτερα πληρώματα τόσο στη διεθνή όσο και την ελληνόκτητη ναυτιλία γίνεται όλο και πιο ορατή, καθώς ο εμπορικός στόλος αυξάνεται κάθε χρόνο. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή χρειάζονται περίπου 90.000 αξιωματικοί για να στελεχώσουν τα εμπορικά πλοία μέχρι το 2026 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανάγκη για επιπλέον ναυτικούς εξηγεί και την πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του υπουργείου Ναυτιλίας να προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των νέων για το ναυτικό επάγγελμα και να αναδείξουν το γεγονός ότι παρουσιάζει «μια θάλασσα ευκαιρίες», όπως είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της ΕΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για το ναυτικό εργατικό δυναμικό που καταρτίζουν ανά πέντε χρόνια η διεθνής ναυτιλιακή οργάνωση BIMCO και το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ICS), το έλλειμμα σε αξιωματικούς που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία διευρύνεται και προβλέπεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 89.510 αξιωματικοί έως το 2026 για τη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Η έκθεση εκτιμά ότι 1.647.500 ναυτεργάτες εκ των οποίων 774.000 αξιωματικοί και 873.500 κατώτερα πληρώματα υπηρετούν αυτή τη στιγμή τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο, που αποτελείται από 74.000 πλοία σε όλο τον πλανήτη. Για το 2021 το έλλειμμα σε αξιωματικούς είναι 26.240, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση 10,8% στην προσφορά αξιωματικών από το 2015. Επίσης, οι γυναίκες πιστοποιημένες ναυτικοί ανέρχονται σε μόλις 24.059, πρόκειται όμως για έναν αριθμό αυξημένο κατά 45,8% σε σύγκριση με το 2015 και αποτελούν μόλις το 1,28% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης του μεγάλου προβλήματος της αντικατάστασης πληρωμάτων και πραγματοποίησης επαναπατρισμών, ενώ διευκόλυνε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ναυτικών.

«Η αναβίωση της ναυτοσύνης αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ναυτιλιακής μας κοινότητας, προκειμένου να διαφυλάξουμε την τεχνογνωσία και τη ναυτική μας παράδοση» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης, καλώντας για μία ακόμη φορά από τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν στους ναυτικούς το καθεστώς «ουσιώδους εργαζομένου» και να θέσουν σε προτεραιότητα τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19.

«Η ελληνόκτητη ναυτιλία χαιρετίζει όλους τους ναυτικούς που υπηρετούν στα πλοία της ανά τον κόσμο, Ελληνες αλλά και κάθε εθνικότητας, αξιωματικούς και πληρώματα, και τους εύχεται καλές θάλασσες στα ταξίδια τους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και πρέσβης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην Ελλάδα, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η «Ναυτιλία και εν προκειμένω τα ναυτικά επαγγέλματα έχουν τεράστια δυνατότητα απασχόλησης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο επάγγελμα», ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοίαρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Μανώλης Τσικαλάκης σημείωσε ότι η ζήτηση ναυτικών υψηλής κατάρτισης και δεξιοτήτων είναι μεγάλη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή