Fitch: Εύσημα, αλλά και προειδοποιήσεις για την ελληνική οικονομία
Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε πως η βελτίωση της πρόβλεψης για την πορεία του ΑΕΠ στο 6% δεν συνεπάγεται αναθεώρηση της εκτίμησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα το τρέχον έτος, αλλά συνεπάγεται πως η σχέση χρέους προς ΑΕΠ έχει κινηθεί καλύτερα του αναμενομένου.
Στο σημείο αυτό ο οίκος τονίζει πως αναμένει κάποια αστάθεια στο δεύτερο μισό του 2021, αφενός λόγω της πανδημίας, αφετέρου λόγω της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα και των προβλημάτων που συνεπάγεται για εγχώριους κλάδους που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα κόστη των πρώτων υλών.
Βλέποντας «μισογεμάτο» το ποτήρι ο οίκος αναφέρει πως τα 2/3 του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, η τουριστική σεζόν φαίνεται να πήγε καλά και πως το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκε σημαντική μείωση στα κόκκινα δάνεια.
Ωστόσο για το 2022 αναθεώρησε χαμηλότερα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 4%, από 5,3%, παρά το μομέντουμ που θα δημιουργήσει το Ταμείο Ανάπτυξης.
«Αν και η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2023, θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, εξαιτίας του σημαντικού παραγωγικού κενού στην οικονομία», τονίζεται στην ανάλυση του οίκου.
Ο οίκος τοποθετεί στο 10% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμα εφέτος από 9,5% πριν, εξαιτίας των μεγαλύτερων δαπανών, ωστόσο αναμένει πως το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,3% του ΑΕΠ το 2023. Σε ότι αφορά στο χρέος, από το 205,6% του ΑΕΠ το 2020, το προσδιορίζει στο 207% του ΑΕΠ εφέτος.