Ο νέος σχεδιασμός για τους δασικούς χάρτες
Ηδη, στο υπουργείο έχει συσταθεί – από τις αρχές του χρόνου – με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ομάδα εργασίας που επιμελείται τον νέο σχεδιασμό των δασικών χαρτών. Και τώρα, με την απόφαση του ΣτΕ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του σχεδιασμού.
Οι εκχερσωμένες εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί είναι οι δύο προτεραιότητες του ΥΠΕΝ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι εκχερσωμένες εκτάσεις είναι εκτάσεις που αποδόθηκαν για καλλιέργεια χωρίς να διαθέτουν τίτλους, ενώ οι δασωμένοι αγροί, είναι αγροτικές εκτάσεις που μετά το 1945 εξαιτίας εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους δασώθηκαν.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις, ήτοι την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και την ύπαρξη τίτλου πριν από το 2000 (για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.λπ.).
Κατά τις ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί λύση σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου τέτοιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια, και μέχρι πρόσφατα έπρεπε (με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα) αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις να προσκομίσουν τίτλους και αεροφωτογραφίες του 1945 (τώρα το χρονικό όριο μετατίθεται για πριν από το 2000) προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις.
Για τους δασωμένους αγρούς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Τι σημαίνει αυτό; Να αποδειχτεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, πως προτού εγκαταλειφθούν, υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δένδρα, πεζούλια (για να φανεί πως καλλιεργούνταν). Για τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση.