Eurogroup: Σε δύο δόσεις τα μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων - Τι αποφασίσθηκε
Ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε πως το θέμα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Οκτωβρίου πως τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν σε δύο φάσεις, αρχικά την επομένη εβδομάδα και εν συνεχεία το Δεκέμβριο.
«Η παρακολούθηση του πληθωρισμού παραμένει κρίσιμη. Είχαμε 3,4% πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο και αναμένεται αύξηση τους επόμενους μήνες και μείωση το 2022. Για αυτό θεωρούμε ότι η παρούσα εικόνα θα είναι προσωρινή αλλά θα πρέπει να παρακολουθούμε», είπε και προσέθεσε πως ειδικά στο φυσικό αέριο οι τιμές έχουν εκτοξευτεί λόγο έκτακτων παραγόντων.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε τι σημαντικό μέρος αυτής της πίεσης στις τιμές είναι προσωρινό και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο χρόνο. «Πρέπει ωστόσο να δούμε τις συνέπειες για τα νοικοκυριά, ειδικά τα ευάλωτα ώστε να αποφύγουμε την ενεργειακή φτώχεια», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη «διαφορά» ανάμεσα στην πρόβλεψη της Κομισιόν για 4,3% και στο προσχέδιο 6,1% για το 2021 ο Πάολο Τζεντιλόνι παρέπεμψε στις νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο επικεφαλής του Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι αναγνωρίζεται πως η πανδημία έπληξε την οικονομία αλλά μεταρρυθμίσεις προχωρούν και «παραμένουμε θετική με την πρόοδο που γίνεται».
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μια σειρά δεικτών της ελληνικής οικονομίας διαγράφουν θετική τροχιά και «δεν θα με εξέπληττε αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφωνόταν κοντά στο 6%».
«Το χρέος της χώρας είναι υψηλότερο απ’ ότι πριν την πανδημία, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, ήταν κάτι απολύτως απαραίτητο, αλλά είναι και κάτι που παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Την ίδια στιγμή η χώρα πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε στην ανάπτυξη ενώ συνεχίζεται η μείωση των κόκκινων δανείων», ανέφερε και έδειξε να θεωρεί πιθανή την ανάπτυξη της Ελλάδος με ρυθμό κοντά στο 6%.
Η ελληνική πρόταση
Την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, έστειλαν με κοινή επιστολή τους οι Υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στον Πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Επί της επιστολής αυτής, τοποθετήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. Σταϊκούρας, ενώ στις 6 Οκτωβρίου θα τοποθετηθεί ο Κ. Σκρέκας στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.
Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι δύο Έλληνες Υπουργοί επισημαίνουν ότι οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ. «Το πρόσθετο ενεργειακό κόστος που θα υποστούν οι καταναλωτές είναι πιθανό να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021-22 στα 27 κράτη-μέλη», υπογραμμίζεται.
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί επισημαίνουν ότι η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και κατ 'επέκταση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ένα «πανευρωπαϊκό πρόβλημα» και απαιτεί άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που δημιουργεί η αύξηση των τιμών, τόσο για την ανάκαμψη των οικονομιών στην μετά-κορονοϊό εποχή, όσο και για την πορεία προς την απανθρακοποίηση των οικονομιών της ΕΕ και την εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας».
Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν οι δύο Υπουργοί, προτείνει την άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των ευρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, με την άντληση εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εξασφάλισης (Hedging Fund) που θα προστατεύει στο μέλλον τους καταναλωτές από πιθανή επανάληψη του φαινομένου εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου (οι οποίες συμπαρασύρουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας).
Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μην αποτελούν συγκυριακό φαινόμενο, καθώς και ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στρατηγικά την συλλογική διαπραγματευτική της δύναμη, προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου μέσω ευρωπαϊκής πλατφόρμας. «Η εξάρτηση της ΕΕ και η έκθεση στις διακυμάνσεις των αγορών, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αυτονομία και κυριαρχία, επιτρέποντας σε τρίτους παίκτες να χρησιμοποιούν τις τιμές της ενέργειας ως πολιτικό όπλο εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων», υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί.