Σήμερα η ημέρα της κρίσης για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ

Κρίσιμη προμηνύεται η σημερινή ημέρα για τη δυνατότητα παραμονής της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς από τις εξηγήσεις που έχει κληθεί να δώσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί το εάν θα παραμείνει ή όχι στο τιμόνι του Ταμείου. 

Από μια κλωστή κρέμεται η παραμονή της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο τιμόνι του ΔΝΤ
Από μια κλωστή κρέμεται η παραμονή της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο τιμόνι του ΔΝΤ
IMF Staff Photograph
2'

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συναντήθηκε προχθές με τους εκπροσώπους της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διερεύνησης της υπόθεσης της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business».

Όλα ξεκίνησαν όταν η ανεξάρτητη έκθεση που συνέταξε η νομική εταιρεία WilmerHale υποστήριξε πως η Γκεοργκίεβα, την εποχή που ήταν CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και άλλα ανώτατα στελέχη, μαζί τους και ο τότε πρόεδρος Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προχώρησαν σε χειραγώγηση δεδομένων, έτσι ώστε να ανέβει η κατάταξη της Κίνας στην έκθεση «Doing Business» που καταγράφει το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα στα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού.

Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε πως η έκθεση «πειράχτηκε», ώστε η Κίνα να ανέβει στην 78η, αντί της 85ης θέσης. Την εποχή εκείνη η Παγκόσμια Τράπεζα βρισκόταν σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσει την αύξηση των κεφαλαίων της από τα κράτη μέλη, με την Κίνα να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Η ίδια η Γκεοργκίεβα υποστηρίζει ότι είναι «θύμα μιας βρώμικης εκστρατείας» και έχει προσλάβει την εταιρεία συμβούλων SKDK για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενημερώθηκε χθες από την πλευρά της WilmerHale για τα ευρήματα της έρευνας και σήμερα αναμένεται να λάβει τις απόψεις της επικεφαλής του Ταμείου για τα όσα της καταλογίζονται για την εποχή που ήταν την CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανάφερε προχθές πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στο να διεξάγει ενδελεχή, αντικειμενική και ταχύτατη έρευνα για το θέμα.

Το βρετανικό περιοδικό Economist ζήτησε ευθέως την παραίτηση της Γκεοργκίεβα γιατί «η πράξη της αυτή δεν συνάδει με τις τρέχουσες ευθύνες της στο ΔΝΤ , καθώς θα θεωρηθεί ως απόδειξη ότι τα διεθνή θεσμικά όργανα δεν μπορούν να αντισταθούν στην Κίνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, 68 μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσσου αμφισβητούν «την καταλληλότητα» της Γκεοργκίεβα για την ηγεσία του ΔΝΤ .

Με επιστολή τους επίσης στους Financial Times,331 πρώην υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας ,προειδοποιούν τη διοίκηση του ΔΝΤ για «πρωτοφανείς κινδύνους σε ότι αφορά τη φήμη του Ταμείου», αν παραμείνει η Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα στη θέση της. Μιλούν μάλιστα για «θεσμική διαφθορά» και «κατάχρηση εξουσίας»

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Handelsblatt, η υπόθεση δεν είναι η μόνη κριτική εναντίον της διευθύντριας του Ταμείου. «Υπάρχει επίσης αναταραχή στο ΔΝΤ, οι εργαζόμενοι ενοχλούνται από το στυλ διαχείρισής της και κάνουν λόγο για «σοβαρές αδυναμίες στις δεξιότητές της».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή