Γονικές παροχές: Αφορολόγητες έως 800.000 ευρώ - Ποιους συμφέρει η μεταβίβαση
Χωρίς φόρο από 1η Οκτωβρίου οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ, ανά γονέα από 150.000 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα.
Αναλυτικά, τι αλλάζει μετά τον μηδενισμό του φόρου έως 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου μας εξηγεί η κυρία Μακριδάκη.
Το μέτρο να είναι ιδιαίτερα «ελκυστικό» για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Οκτωβρίου εκτός από τις γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ που είναι αφορολόγητες είναι επίσης και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς. Αυτό σημαίνει πως το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ δεν θα ισχύει μόνο για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και για γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων προς τέκνα και λοιπούς στενούς συγγενείς.
Έτσι, από την 01/01/2021 ισχύει το αφορολόγητο 800.000 ευρώ στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, λοιπών χρηματοοικονομικών ή αποταμιευτικών – επενδυτικών προϊόντων κ.λπ.) και των χρηματικών ποσών που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από τον ένα σύζυγο στον άλλον, από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς.
Το αφορολόγητο, ειδικά στις γονικές παροχές, θα ισχύσει ανά γονέα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι γονείς να μεταβιβάσουν αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 θα είναι αφορολόγητες έως και 800.000 ευρώ, και αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:
- Σύζυγο του κληρονομούμενου, στις περιπτώσεις κληρονομιών.
- Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.
- Κατιόντες πρώτου βαθμού
(τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
- Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού
(παππούδες, εγγόνια).
- Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.
Η κυρία Μακριδάκη έδωσε και κάποια παραδείγματα ώστε να γίνει πιο κατανοητή η διαδικασία για τους φορολογούμενους.
Παραδείγματα:
Στα επόμενα παραδείγματα φαίνεται το όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι από 1/10/2021 κάνουν γονική παροχή η δωρεά στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους:
- Για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.
- Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ και πλέον μηδενίζεται
- Για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός.
Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε, δηλαδή φόρος 10%.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική
Δίκη βιτριόλι: Η ένταση στην αίθουσα, η εμφάνιση του Νώντα και το αίτημα για κλήτευση νέων μαρτύρων
Μενεγάκη: Αυτό της ζητάει ο Μάκης εδώ και χρόνια και εκείνη αρνείται «Τον λατρεύω αλλά δεν μπορώ»