Τιμές ενέργειας: Σοκ για νοικοκυριά και βιομηχανία – Κίνδυνος «ψύχους» για τα σχολεία

Με μέτρα «ασπιρίνη» η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της τεράστιας ακριβείας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ενέργεια και όχι στις τιμές στο ράφι. Όλα κατατείνουν στο ότι το σχέδιο χορήγησης επιδομάτων και εκπτώσεων για τους ενεργειακούς λογαριασμούς, είναι απλά ένα «μπάλωμα» και μία κίνηση για το θεαθήναι και όχι μια παρέμβαση ικανή να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ για να διασφαλίσει απλά το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών και όχι για να φροντίσει πως το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα περάσει στις τιμές λιανικής.

Με μέτρα «ασπιρίνη» η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της τεράστιας ακριβείας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ενέργεια και όχι στις τιμές στο ράφι.
Με μέτρα «ασπιρίνη» η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της τεράστιας ακριβείας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ενέργεια και όχι στις τιμές στο ράφι.
INTIME
4'

Δραματικές αυξήσεις

Όσοι τις τελευταίες μέρες λάβανε τους λογαριασμούς ρεύματος για τις καταναλώσεις Αυγούστου ή το λογαριασμό της ΔΕΗ για το τελευταίο δίμηνο, έχουν ήδη πάρει μία πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Για αυτούς τους καταναλωτές είναι ξεκάθαρο πως η επιδότηση των 9 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος που δρομολογεί η κυβέρνηση είναι απλά ψυχούλα και δεν καλύπτει ούτε καν το 50% της πρόσθετης επιβάρυνσης που έχει προκύψει από τις ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό πως ένα μεσαίο νοικοκυριό είδε τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ να είναι αυξημένος κατά τουλάχιστον 40 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Εκεί που πραγματικά θα φανεί το πρόβλημα είναι στους λογαριασμούς των 500.000 νοικοκυριών που είναι συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο και τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν διπλά σε σχέση με πέρσι. Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το πρόσθετο κόστος, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να διαθέσει πάρα πολλά χρήματα.

Οι ανάγκες θέρμανσης ενός νοικοκυριού που χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο, πέρυσι καλύπτονταν με ένα ποσό κοντά στα 500 ευρώ για ένα σπίτι 80 τ.μ. Εφέτος, με τις τιμές του φυσικού αερίου στα υφιστάμενα επίπεδα, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 1.050 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει πράξη η κυβερνητική εξαγγελία θα πρέπει το νοικοκυριό αυτό να επιδοτηθεί με 550 ευρώ. Για να καλυφθούν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, θα έπρεπε να υπάρξει στήριξη από τον προϋπολογισμό ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Ακριβό μου πετρέλαιο

Σε μικρότερο βαθμό, αλλά αυξημένο, θα είναι και το κόστος θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Η επιδότηση που υπόσχεται η κυβέρνηση θα καλύψει ένα μικρό μέρος της δαπάνης προμήθειας καυσίμων και έτσι πολλοί θα δυσκολευθούν να φουλάρουν τις δεξαμενές τους. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει από τις 15 Οκτωβρίου. Η μέση τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 1 ευρώ ανά λίτρο. Οι εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς κάνουν λόγο για μέση τιμή στα 1,10 ευρώ το λίτρο όταν πέρυσι την ίδια εποχή κόστιζε 0,798 ευρώ. Δηλαδή, αν μία οικογένεια θέλει να γεμίσει τη δεξαμενή με 1.000 λίτρα θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να δαπανήσει 1.100 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2020 θα χρειαζόταν 798 ευρώ.

Η βιομηχανία σε αδιέξοδο

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της βιομηχανίας μας χρησιμοποιεί πλέον φυσικό αέριο ως καύσιμο για την παραγωγή της. Και το τιμολόγιο της βιομηχανίας είναι ήδη πολύ βαρύ. Η εκτίναξη των τιμών του αερίου οδηγεί σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις, που είτε πρέπει να μετακυλούν το κόστος παραγωγής τους στο τελικό προϊόν, είτε να περιορίζουν την ίδια την παραγωγή τους, είτε και να αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι το τελικό προϊόν θα φτάνει πιο ακριβό στο καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και ότι αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν θέμα βιωσιμότητας και φερεγγυότητας. Η κυβέρνηση δεν έχει ενσκήψει σε αυτό το πρόβλημα εάν και είναι εξίσου σοβαρό.

Πως θα ζεσταθούν τα σχολεία ;

Μία πτυχή που ακόμη δεν έχει εξεταστεί σε βάθος είναι το τι θα συμβεί με τα δημόσια κτίρια και τα δημοτικά κτίρια που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Σχόλια, νοσοκομεία, ακόμη και στρατόπεδα χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για την θέρμανση τους. Για να μην βρεθούν μαθητές με κρυοπαγήματα η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να χορηγήσει πρόσθετα κονδύλια στους Δήμους για να καλύψουν τα προσθετά κόστη. Και ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία σχετική προεργασία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ξεκίνησε με σφοδρότητα από το Ιόνιο - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ξανθή Τζερεφού: Αγνώριστη η πρώην παίκτρια του GNTM - Έπαθε πλάκα η Καινούργιου (video)

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή