Έρχεται στην Ελλάδα η TBI Bank, η βουλγαρική LEV INS και η χρονιά της Τίγρης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Στην Ελλάδα η TBI Bank

Παρουσία στην Ελλάδα ετοιμάζεται να αποκτήσει η βουλγαρική TBI Bank, η οποία έχει υποβάλει σχετική αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος και στελεχώνει ήδη τις κεντρικές της υπηρεσίες. Το επιχειρηματικό μοντέλο της βουλγαρικής τράπεζας θα βασιστεί στις χορηγήσεις, κυρίως δε σε micro-financing, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Λειτουργώντας ταυτόχρονα ως τράπεζα και ως fintech η TBI Bank φιλοδοξεί να εξασφαλίσει άμεσα πελατεία, μέσω του online δικτύου της, «πατώντας» πάνω στην ευκολία των συναλλαγών αλλά και την ταχύτητα των εγκρίσεων. Στο τιμόνι της βρίσκεται ο Κώστας Tοβίλ, γνώστης της αγοράς, ο οποίος έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στη Eurobank, τόσο στη Βουλγαρία όσο και τη Ρουμανία. Αν όλα πάνε καλά, η τράπεζα αναμένεται να κάνει ποδαρικό στη χώρα μας στις αρχές του νέου έτους.

Από τη Ρουμανία στη Βουλγαρία

Περιθώριο έως τις 17 Οκτωβρίου έχουν οι Έλληνες πελάτες της ρουμανικής ασφαλιστικής εταιρείας City Insurance, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου από την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Ρουμανίας, προκειμένου να ασφαλίσουν το όχημά τους σε νέα ασφαλιστική εταιρεία. Όπως πληροφορείται η στήλη, ήδη μεσίτες ασφαλίσεων που τα προηγούμενα χρόνια κατηύθυναν την πελατεία τους στην City Insurance, οδηγούν τους εν λόγω πελάτες στη βουλγαρική LEV INS, μια ακόμη ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων, με το καθεστώς της Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών. Αντιπρόσωπος της LEV INS έχει ορισθεί η εταιρεία Level Insurance Management, ετερόρρυθμος εταίρος της οποίας είναι κατά 80% ο Βούλγαρος Aleksandar Gospodinov και ομόρρυθμος εταίρος με 20% ο Λέων Μεσιτικός Ασφαλιστικός Μεταφορικός Εμπορικός Τουριστικός Ενεργειακός Αστικός Συνεταιρισμός, με έδρα ην Καβάλα. Σχηματικά λοιπόν κάποιοι ασφαλισμένοι της City Insurance, θα πάνε από την Ρουμανία στη Βουλγαρία, μέσω Καβάλας…

Η χρονιά της Τίγρης και η Golden Visa

Τι σχέση έχει η κινεζική πρωτοχρονιά με τη Golden Visa στη χώρα μας; Η απάντηση είναι πολύ μεγάλη. Την 1η Φεβρουαρίου του 2022 η Κίνα περνάει στη χρονιά της Τίγρης και όπως μαθαίνουμε, αναμένεται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τα ταξίδια των Κινέζων στο εξωτερικό. Και το να ταξιδέψουν οι Κινέζοι είναι προϋπόθεση για να πάρουν ξανά μπροστά οι αγορές ακινήτων, ώστε να αποκτήσουν την πολυπόθητη Golden Visa. Άρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η άρση ή τουλάχιστον η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το νέο (κινεζικό) έτος θα φέρει και άνοδο των αγοραπωλησιών ακινήτων. Την ίδια στιγμή πάντως, αλλαγές αναμένονται και στο νομοθετικό πλαίσιο και, εφόσον διευκολυνθεί η χορήγηση Golden Visa και από κινεζικά real estate funds, ο βρυχηθμός της (κινεζικής) τίγρης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ηχηρός.

Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, αλλά την εβδομάδα που διανύουμε εορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή 2021 (World Investor Week 2021). Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή, διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κινητών Αξιών (International Organization of Securities Commissions – IOSCO) με στόχο να συμβάλει στην παγκόσμια κινητοποίηση για την εκπαίδευση και προστασία των επενδυτών και του ευρύτερου κοινού. Εφέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά μεταξύ 4-10 Οκτωβρίου, και ήδη περισσότερες από 100 εποπτικές αρχές και αγορές διεθνώς, διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης των επενδυτών για θέματα ενδιαφέροντος σε κρίσιμους τομείς. Στην Ελλάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών θα τιμήσει την Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή 2021, στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης , με το κουδούνι της λήξης να είναι αφιερωμένο στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό.