Στα δύο χωρίζουν τη μεσαία τάξη τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Η απόφαση της κυβέρνησης να απαντήσει στις ενεργειακές ανατιμήσεις που απειλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με επιδόματα και όχι με μειώσεις φόρων έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μεγάλες αδικίες και εύλογα παράπονα.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση έθεσε ως «οροφή» το οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ θέσπισε μια μηνιαία έκπτωση 18 ευρώ σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Για το φυσικό αέριο αρκέστηκε σε μία έκπτωση 15%, η οποία είναι «ψυχούλα» για όσους δεν είναι επιλέξιμοι για το επίδομα θέρμανσης.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανακουφίσει πάρα μόλις 2 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά και υπόλοιποι, κυρίως νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις. Ουσιαστικά επέλεξε να στηρίξει τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, γνωρίζοντας ότι σε αυτούς που εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα, δεν είναι μόνο οι πραγματικά αναξιοπαθούντες αλλά και εκείνοι που φοροκλέβουν συστηματικά.
Η παράθεση ενός παραδείγματος ίσως φανεί χρήσιμη.
Μια πενταμελής οικογένεια της οποίας οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν έκαστος καθαρά 1.050 ευρώ το μήνα και έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα 29.400 ευρώ δεν θα είναι επιλέξιμη για το επίδομα θέρμανσης. Η εν λόγω οικογένεια χρειάστηκε στην περυσινή χειμερινή περίοδο για να ζεσταθεί με καύσιμο φυσικό αέριο περίπου 900 ευρώ. Εφέτος θα χρειαστεί 1.890 ευρώ. Μετά την έκπτωση 15% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο λογαριασμός για την οικογένεια αυτή θα μειωθεί στα 1.606 ευρώ. Δηλαδή θα είναι 700 ευρώ μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι.
Η ίδια οικογένεια κατέβαλε πέρυσι σε ετήσια βάση για τις ανάγκες ρεύματος 1.560 ευρώ. Στο προσεχές δωδεκάμηνο θα κληθεί να πληρώσει 1.980 ευρώ. Μετά την έκπτωση των 18 ευρώ ανά λογαριασμό το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 72 ευρώ. Αλλά και πάλι σε ετήσια βάση θα πληρώσει για ρεύμα 348 ευρώ περισσότερα.
Αν αθροιστούν οι δαπάνες για θέρμανση και ηλεκτροδότηση το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει στην εφετινή χειμερινή περίοδο θα είναι 1.000 ευρώ. Αυτά τα 1.000 ευρώ σίγουρα θα λείψουν από τη συγκεκριμένη οικογένεια, και νομοτελειακά θα αναγκαστεί να περιορίσει ψώνια, ταξίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά της.
Αυτό λοιπόν που είναι παραπάνω από εμφανές είναι ότι τα κυβερνητικά μέτρα απευθύνονται σε λίγους και όχι στους πολλούς, οι οποίοι ουσιαστικά μένουν εκτεθειμένοι και ζημιωμένοι από το κύμα της ακρίβειας τόσο στην ενέργεια όσο και στα βασικά προϊόντα διατροφής, τα οποία έχουν πάρει την ανιούσα.
Μια εναλλακτική που η κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει μέχρι τώρα, αν και είναι η βασική πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι να υπάρξει μείωση τόσο στον ΦΠΑ, όσο και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που θα ανακούφιζε συνολικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και θα μπορούσε να εξισορροπήσει την κατάσταση με τη μικρότερη δυνατή δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στη βάση αυτή, η επιμονή της κυβέρνησης στα αναποτελεσματικά επιδόματα, δείχνει μια ιδεοληψία η οποία δεν είναι κατανοητή όταν πρόκειται για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία ευαγγελίζεται τις μειώσεις φόρων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.