Οικονομικο-διπλωματικό θρίλερ πίσω από μια ...παραγγελία
Παραμένει η περισσότερο εξαρτώμενη χώρα της από το αργό πετρέλαιο του Ιράν. Κι αυτό είναι ένα θέμα, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα απασχολήσει την επόμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.
Το γεγονός ότι χθες τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν συνεργασία (και παραγγελία) με μεγάλη ρωσική εταιρία, αποδεικνύει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μειωθεί αυτή η εξάρτηση από την Τεχεράνη, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, το ποσοστό κάλυψης των ελληνικών αναγκών από το Ιράν εξακολουθεί να κυμαίνεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Δηλαδή, πέριξ του 30%.
Γεγονός πάντως αποτελεί ότι έως πρόσφατα, αυτό το ποσοστό έφτανε ακόμα και στο 35% κι ενδεχομένως λίγο υψηλότερα. Γεγονός επίσης αποτελεί – κι αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν από το υπουργείο Οικονομικών – ότι το Ιράν ήταν και παραμένει η μόνη προμηθεύτρια χώρα που έδινε πίστωση στην Ελλάδα κατά τις μεταξύ τους συναλλαγές. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή η συμπεριφορά της Τεχεράνης, έναντι της Αθήνας, αποτελεί μεγάλη ανάσα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η σκιά των βαριών αντιποίνων που ετοιμάζει η Δύση έναντι της Τεχεράνης, λόγο του πυρηνικού προγράμματος της τελευταίας, ενδεχομένως να φέρει την Ελλάδα, για μια ακόμα φορά σε πολύ δύσκολη θέση. Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να φτιάξει ένα απόθεμα εξαμήνου, σε επίπεδο αργού, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της χώρας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή συμφωνία με τους Ρώσους, καθώς και ορισμένες άλλες που θα ακολουθήσουν.