Αφυγραντήρας: Πέντε «μυστικά» για την αξιοποίησή του

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ η θέρμανση δουλεύει στο φουλ και το θερμόμετρο δείχνει την κατάλληλη θερμοκρασία για την εποχή, εμείς συνεχίζουμε να αισθανόμαστε κρυάδες.

Αφυγραντήρας: Πέντε «μυστικά» για την αξιοποίησή του
3'

Το ερώτημα, μήπως μας τριγυρίζει κάποια ίωση της εποχής, είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό.

Ωστόσο, συχνά, το τρέμουλο που αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου, για κάτι που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί έως σήμερα: Την εσωτερική υγρασία του σπιτιού μας. Πρόκειται για έναν βασικό παράγοντα, ο οποίος επηρεάζει αυτό που ονομάζουμε «αίσθηση θερμοκρασίας» και μας δίνει σχεδόν πάντα μία ψευδή αίσθηση για την «πραγματική» θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα, που επηρεάζει την πλειοψηφία των νοικοκυριών κάθε χειμώνα, «κρύβεται» στον αφυγραντήρα, ο οποίος διατηρεί την υγρασία του σπιτιού σε φυσιολογικά επίπεδα. Καλό είναι να θυμόμαστε βέβαια, πως για να πετύχουμε την τέλεια λειτουργία του αφυγραντήρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σωστή χρήση του. Ιδού λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να τον χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά μπορούμε.

  1. Ας μην είμαστε των άκρων

«Μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι και δεν είχαν άδικο, εάν αναλογιστεί κανείς πως συχνά φτάνουμε στα άκρα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Είναι σημαντικό να βρούμε την ιδανική υγρασία για το σπίτι μας, η οποία πρέπει να κινείται μεταξύ 45-55%. Εάν επιλέξουμε μία μικρότερη ρύθμιση στη συσκευή, τότε θα δημιουργηθεί μία «ξηρή» ατμόσφαιρα, ενώ με μία μεγαλύτερη τιμή θα συμβάλλουμε στην υπερβολική συγκέντρωση των υδρατμών.

  1. Αδειάζουμε επιμελώς το δοχείο

Ο αφυγραντήρας θέλει φροντίδα και προσοχή για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιούμε τη συσκευή στο υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου, καλό είναι να μην αμελούμε να αδειάζουμε το δοχείο πριν κοιμηθούμε. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να γεμίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια να σταματήσει αυτόματα να λειτουργεί.

  1. Καθαρίζουμε τον αφυγραντήρα

Η καθαριότητα του αφυγραντήρα, είναι το «άλφα» και το «ωμέγα» για τη σωστή λειτουργία του. Όπως είναι λογικό άλλωστε, εάν είναι βρώμικο το φίλτρο της συσκευής, μέσα από το οποίο περνά ο αέρας, τότε μειώνεται η απόδοση της αφύγρανσης.

  1. Φροντίζουμε την καθαριότητα του χώρου

Ο αφυγραντήρας λειτουργεί μέσω της ανακύκλωσης του αέρα. Εάν αυτός ο αέρας είναι γεμάτος με σκόνη, σίγουρα τα αποτελέσματα και η απόδοσή του, δεν θα είναι η επιθυμητή. Καλό είναι λοιπόν να μην αμελούμε την καθαριότητα του δωματίου μέσα στο οποίο λειτουργεί η συσκευή αφύγρανσης, ειδικά εάν υποφέρουμε συχνά από αλλεργίες.

  1. Βρίσκουμε το ιδανικό μέρος

Η σωστή τοποθέτηση του αφυγραντήρα, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα αντικείμενα του σπιτιού. Με λίγα λόγια, ο αφυγραντήρας καλό είναι να βρίσκεται σε ένα σημείο που του επιτρέπει να ανακυκλώνει με ευκολία τον αέρα. Τοποθετούμε λοιπόν τον αφυγραντήρα μας σε απόσταση από τον τοίχο ή κάποιο εμπόδιο, που δυσκολεύει την κυκλοφορία του αέρα.

Αυτή τη σεζόν, βρίσκουμε στον αφυγραντήρα μας, το απαραίτητο εργαλείο, για μία ακόμη πιο ισορροπημένη και αποδοτική θέρμανση στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εξασφαλίζουμε μια υγιεινή ατμόσφαιρα στον χώρο, αλλά την ίδια στιγμή, ξεχνάμε μια για πάντα τις κρύες νύχτες του χειμώνα, «αγκαλιά» με την πιο ζεστή μας κουβέρτα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή