Το αποτύπωμα της θέρμανσης στο περιβάλλον: Πώς θα το μειώσουμε σημαντικά
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει αυτό που του αναλογεί, μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, δηλαδή τον αντίκτυπο που έχει το σύνολο των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον. Περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχουν τα πάντα, από το φαγητό που επιλέγουμε μέχρι το συσκευασμένο προϊόν που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ και από τον τρόπο που επιλέγουμε για τις μετακινήσεις μας μέχρι τη θέρμανση του σπιτιού μας.
Όπως είναι εμφανές, κάποιους από τους παραπάνω τομείς μπορούμε να ελέγξουμε και κάποιους άλλους, όχι. Συνήθως, ό,τι έχει να κάνει με το σπίτι μας, με τον δικό μας χώρο, μπορούμε να το προσαρμόσουμε ώστε και να πετυχαίνουμε ό,τι θέλουμε και παράλληλα να κάνουμε το καλύτερο για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την σπατάλη τροφίμων, που συνήθως συμβαίνει λόγω κακού ή λάθους προγραμματισμού. Αντίθετα, είναι δύσκολο να ελέγχουμε υπό ποιες συνθήκες ακριβώς παράγεται το αγαπημένο μας σνακ – αν και όλες οι μεγάλες εταιρείες, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιλέξει να δημοσιοποιούν τα στοιχεία παραγωγής των προϊόντων τους, αναφορικά με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Η θέρμανση του σπιτιού μας φιλική στο περιβάλλον
Ο τρόπος θέρμανσης που επιλέγουμε για το σπίτι μας είναι ένα μέσο για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Αρχικά επιλέγοντας συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση, της ανώτερης κατηγορίας σήμανσης που έχουν θεσπίσει τα αρμόδια όργανα και φορείς της ΕΕ. Στην κατηγορία των κλιματιστικών, για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε μηχανήματα διαφορετικής ενεργειακής απόδοσης, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα θερμαντικά σώματα και τους αφυγραντήρες.
Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι με κεντρική θέρμανση, είναι το να χαμηλώσουμε κατά έναν βαθμό τη θερμοκρασία του θερμοστάτη. Χωρίς να αισθανθούμε τη διαφορά στη ζέστη του σπιτιού, θα έχουμε κάνει μια σημαντική πράξη μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.
Επιπλέον, μπορούμε να φροντίσουμε τα κουφώματα και τη μόνωση του σπιτιού, ώστε να μην «χάνεται» θερμότητα χωρίς λόγο και να μην «υποχρεώνονται» οι συσκευές που έχουμε επιλέξει για τη θέρμανση να δουλεύουν στο φουλ και να είναι, κατά συνέπεια, περισσότερο ενεργοβόρες.
Στο ίδιο σκεπτικό εντάσσονται και μερικοί κανόνες που, εφόσον τους ακολουθούμε, «κερδίζουμε» σε θέρμανση στο σπίτι: Για παράδειγμα, αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα να ανοίγουμε τα παράθυρα για πολλές ώρες ώστε να αεριστεί ο χώρος. Αντίθετα, προτιμούμε να τα ανοίγουμε συχνότερα για πολύ λίγη ώρα – το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ενώ η απώλεια θέρμανσης πολύ μικρότερη. Φροντίζουμε επίσης να στρώνουμε στο σπίτι μας τα χαλιά την περίοδο που πρέπει, να ντύνουμε με ζεστά υφάσματα τις επιφάνειες που χρειάζεται, να ντυνόμαστε κατάλληλα για τη χειμερινή περίοδο, καθώς δεν είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να καθόμαστε στο σαλόνι του σπιτιού μας με κοντομάνικο μπλουζάκι τα απογεύματα του Γενάρη!
Ο πλανήτης Γη χρειάζεται εδώ και τώρα την προστασία που μπορούμε να του παρέχουμε για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο αύριο για τα παιδιά μας. Μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και με τον τρόπο θέρμανσης που επιλέγουμε για το σπίτι μας, μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, εδώ και τώρα!
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση