Τα Suspicious Activity Reports, ο «διορατικός» Παπαλεξόπουλος και η χαμένη διαιτησία
Τηλεδιάσκεψη για τα SARs
Πολύωρη τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος είχαν χθες οι επικεφαλής των διευθύνσεων κανονιστικής συμμόρφωσης της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank , της Alpha Bank και της Attica Bank. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν και την εποπτική Αρχή και τα πιστωτικά ιδρύματα. Μεγάλο μέρος της τηλεδιάσκεψης αφορούσε στο περιεχόμενο των Suspicious Activity Reports (SARs), δηλαδή των αναφορών ύποπτων συναλλαγών που στέλνουν οι τράπεζες στην Αρχή για το Ξέπλυμα και το πως αυτές μπορούν να βελτιωθούν και να εμπλουτιστούν. Ειδικές επισημάνσεις έγιναν για τις συναλλαγές που έχουν να κάνουν με παίγνια, για τα «φτωχά» reports που σχετίζονται με τροφοδότες λογαριασμούς, για τις ενημερώσεις που αφορούν στο περιεχόμενο θυρίδων, κ.α.. Εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για τις αλλαγές που επιφέρει η 5η Κοινοτική Οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τόσο στο περιεχόμενο των SARs, όσο και στο σκέλος των δεσμεύσεων. Στη βάση αυτή αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κάποιοι συμμετέχοντες στην συζήτηση επεσήμαναν πως οι αλλαγές που έγιναν στην ελληνική νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος το 2019 είναι «αλλήθωρες» σε σχέση με τα όσα προβλέπει η νέα Κοινοτική Οδηγία.
Η ΑΑΔΕ και η ενισχυμένη εποπτεία
Μια ιδιαίτερη σχέση, τόσο με το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και με το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας έχει η ΑΑΔΕ. Από τη μία χρηματοδοτείται από το Ταμείο με στόχο την ψηφιοποίησή της και από την άλλη, μέσω της ενισχυμένης εποπτείας εξασφαλίζεται ότι έχει αρκετό προσωπικό. Όπως είναι ξεκάθαρο, οι Βρυξέλλες έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης. Τόσο, ώστε να παρουσιάζουν την ΑΑΔΕ ως (θετικό) παράδειγμα της επικάλυψης των δύο προγραμμάτων.
To 45 - 55 του Economist
Από ένα συνέδριο που εστιάζει στην ισότητα των φύλων αναμένει κανείς πως το ποσοστό των ανδρών και γυναικών ομιλητών θα είναι εξίσου ισορροπημένο. Αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό στο συνέδριο που θα διοργανώσει ο Economist στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2021 στο Ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ με τίτλο «Δημογραφικές προκλήσεις και πολιτική για την ισότητα των φυλών». Βλέπεται από τους 35 βασικούς ομιλητές το 45% είναι γυναίκες και το 55% άνδρες. Η στήλη δεν μπορεί να θυμηθεί ξανά ανάλογη περίπτωση με τόσο μεγάλη εκπροσώπηση γυναικών στα πάνελ και στους ομιλητές. Θα ήταν ιδανικό εάν το ίδιο μείγμα ομιλητών ως προς το φύλο διατηρούνταν και στο μέλλον στις εκδηλώσεις του Economist.
Οι μέτοχοι του Τιτάνα
Προς μεγάλη ανακούφιση των μετόχων της, η Τιτάν ανακοίνωσε ότι προχωρεί από σήμερα στην εφαρμογή μεγάλου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Το πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει διάρκεια έξι μηνών και εκτιμάται πως μέσω αυτού η Τιτάν θα αποκτήσει περίπου 600.000 μετοχές. Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν δεν θα ακυρωθούν, αλλά θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Θα μπορούν δε, να δοθούν σε στελέχη του Ομίλου στα πλαίσια της πολιτικής παροχής κινήτρων. Μια έξυπνη και διορατική κίνηση από τον επικεφαλής του Ομίλου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, η οποία έρχεται σε σωστή χρονική στιγμή.
Η χαμένη διαιτησία
Σας ενημερώνουμε πως το Δημόσιο έχασε διαιτησία στο Διεθνές Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου (LCIA) σε πολύκροτη υπόθεση. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που από το 2019 προσπαθούσε να παλέψει το θέμα μετά το σκεπτικό της διαιτησίας «κατέβασε τα χέρια» και εισηγήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών να πληρωθεί ο δικαιωθείς από τη διαδικασία. Η καταβολή του εντόκως επιδικασθέντος ποσού εγκρίθηκε και η επιχείρηση που κέρδισε θα λάβει 13,795 εκατ. ευρώ.