Οι όροι των ΗΠΑ για να επενδύσουν στην ενέργεια
Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου και του Ισραήλ, όπως και αυτοί που ενδεχομένως θα βρεθούν στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενεργειακού συνεδρίου του «Economist».
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ παρουσίασαν το στρατηγικό τους σχέδιο που περιλαμβάνει τον περιορισμό της δραστηριοποίησης των ρωσικών ενεργειακών πολυεθνικών στα Βαλκάνια, μέσω της εκμετάλλευσης των κυπριακών και πιθανά ελληνικών υδρογονανθράκων. Επίσης, έθεσαν τους όρους για την προώθηση αμερικανικών επενδύσεων σε υποδομές μεταφοράς στις χώρες που συγκροτούν «τρίτο ενεργειακό δρόμο» για τη μεταφορά του αζέρικου ή ισραηλινο-κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και Ασίας, Ρ. Μόρνινγκσταρ, είπε στο συνέδριο ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα επενδυτικά προγράμματα αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Ευρώπης αρκεί να διοχετευτεί φυσικό αέριο στις χώρες της Βαλκανικής που σήμερα τροφοδοτούνται από τη Ρωσία, να είναι οικονομικά βιώσιμη η λύση που θα επιλεχθεί και να υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης της δυναμικότητας.
Επίσης, ο κ. Μόρνινγκσταρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προωθούν συνεργασία του αγωγού ΤΑΠ (το σχέδιο που προκρίνεται για μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη) με το σύστημα του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας, εφόσον διοχετευτεί αέριο, μέσω της σχεδιαζόμενης σύνδεσης με τη Βουλγαρία, στις χώρες βόρεια της Ελλάδας, οι οποίες σήμερα τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο.
Από τη μεριά του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε «χάραξη κοινών πολιτικών» με Ισραήλ και Κύπρο στα ζητήματα ενέργειας, η οποία μπορεί να επαναχαράξει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε λόγο, επισήμως, για τον διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ, Κύπρο και ενδεχομένως Ελλάδα, προς «ώριμες αγορές». Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χάραξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), επανέλαβε ότι θα οριοθετηθεί «όταν χρειαστεί» και ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα.