Σε αναμονή των αποφάσεων Total και ExxonMobil για τα κοιτάσματα στην Κρήτη
Σε συζήτηση με τους διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους Total Energies και ExxonMobil για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας εκτός από την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στα θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα, την παραγωγή υδρογόνου και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, ο οποίος σημείωσε ταυτόχρονα ότι αναμένει ενημέρωση από την κοινοπραξία των Total Energies - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια για τον χρόνο της εκκίνησης των επιπλέον σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει από το ελληνικό Δημόσιο, «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι οι εταιρείες σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις τους έχουν περιθώριο διενέργειας των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022: «Είναι το τελευταίο παράθυρο που έχουμε συμφωνήσει με την κοινοπραξία για τη συγκεκριμένη φάση του ερευνητικού της προγράμματος. Οι νέοι επενδυτικοί κανόνες με βάση τα περιβαλλοντικά κριτήρια, η πανδημία αλλά και η απομάκρυνση της Ευρώπης από τον τομέα των υδρογονανθράκων έχουν προκαλέσει συνολικά τριγμούς στον κλάδο της πετρελαϊκής βιομηχανίας». «Εμείς», συνέχισε ο Στεφάτος, «αναμένουμε να μας ενημερώσουν για το επενδυτικό τους πλάνο. Ευελπιστώ ότι θα έρθουν με θετικά νέα».
Ο ίδιος δημοσιοποίησε τη διοργάνωση από την ΕΔΕΥ ενός «operators forum» μέσα από το οποίο η κρατική εταιρεία συνομιλεί με τους επενδυτές που έχουν μισθώσει δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο επιδίωξη της ΕΔΕΥ είναι να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον ελληνικό ενεργειακό τομέα όχι μόνο στην εξόρυξη φυσικού αερίου: «Με βάση τις μελέτες μας υπάρχουν δυνητικά αποθέματα αξίας 250 δισ. ευρώ σε πέντε από τους πιο πιθανούς στόχους για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο, μετά και την αύξηση κατά 250% της τιμής δίνει μεγαλύτερη αξία στον ορυκτό πλούτο της χώρας μας.
Θα παίξει τον ρόλο του καυσίμου-γέφυρα προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή». Κατά τον Αριστοφάνη Στεφάτο οι πετρελαϊκές μπορούν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που δίνει η χώρα μας για την ταυτόχρονη ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από την αφαλάτωση του θαλάσσιου νερού αλλά και την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
Να σημειωθεί ότι η ποσότητα των εκτιμώμενων κοιτασμάτων στη χώρα μας (με δεδομένο ποσοστό επιτυχίας των γεωτρήσεων στο 20%) ισοδυναμεί με τα αποθέματα του μεγαλύτερου κοιτάσματος στη ΝΑ Μεσόγειο, του Ζορ της Αιγύπτου.
Ο Αριστοφάνης Στεφάτος μίλησε στο πλαίσιο της δυνατότητας των πετρελαϊκών κολοσσών για την άσκηση και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πως είναι δυνατόν για αυτές να αναπτυχθούν τεχνολογικές συνέργειες. Εφερε ως παράδειγμα το μοντέλο της Νορβηγίας.