«Μεσοπρόθεσμη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθεί το ελληνικό χρέος ζητά το ΔΝΤ
Ερωτηθείς για το ότι εάν διαβλέπει ρίσκα από το ότι η Ελλάδα έχει ήδη μεγάλο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, ο Άλφρεντ Κάμερ ήταν καθησυχαστικός.
Όπως εξήγησε η Ελλάδα δεν είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, όπου λόγω της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα δημοσιονομικά χρέη έχουν αυξηθεί.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως λόγω της αύξησης του χρέους θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή σε δημοσιονομικό επίπεδο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτή θα πρέπει να γίνει «μεσοπρόθεσμα».
Για τις προοπτικές της Ελλάδος τόνισε πως είναι ευαίσθητες σε εξωγενή σοκ και πως πολλά θα κριθούν στο πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι τομείς που επλήγησαν από την πανδημία.
Αναγνώρισε ωστόσο πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και οι επενδύσεις του πρόκειται να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος είπε πως «η Ελλάδα έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί και πως εφόσον εφαρμοστεί αναμένεται να ισχυροποιήσει την ελληνική οικονομία και να βοηθήσει και στην μείωση του χρέους».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανάφερε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αλλάξουν και να γίνουν πιο απλοί και κατανοητοί και πιο εύκολοι στην εφαρμογή.
Στη βάση αυτή επανέλαβε την πάγια πρόταση του ΔΝΤ για τη δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων στην ΕΕ και ανάφερε πως πριν ενσκήψει νέα κρίση θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μειωθούν τα δημόσια χρέη στην ΕΕ.
Τέλος, ερωτηθείς επανειλημμένα για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση εμφανίσθηκε πεπεισμένος πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022 και πως θα έχει μικρή επίπτωση στην οικονομία της ευρωζώνης με τις όποιες παρενέργειες να ξεπερνιούνται και με τη βοήθεια της νομισματικής πολιτικής.