Evergrande: Νέα «επιδημική» κρίση στην αγορά ακινήτων ή αλλιώς μια κινέζικη Lehman Brothers;
Το ερώτημα που τίθεται τις τελευταίες ημέρες είναι πως ο κινέζικος κολοσσός ακινήτων Evergrande φορτώθηκε με υπέρογκα χρέη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για μεγάλες επιπτώσεις από την χρεοκοπία του κινέζικου «γίγαντα» όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Ο υπερχρεωμένος κινεζικός γίγαντας ακινήτων έχει σταματήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών του, ενώ υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι η εταιρεία ακινήτων Hopson Development επρόκειτο να αγοράσει το 51% των μετοχών της μονάδας υπηρεσιών ακινήτων της.
Ωστόσο, την Τετάρτη η Evergrande ανακοίνωσε ότι η συμφωνία των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,88 δισ. £) κατέρρευσε καθώς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στους όρους της συμφωνίας.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το χρέος της εταιρείας που υπερβαίνει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας είναι περίπου 2% του ΑΕΠ της Κίνας.
Η Hopson Development είναι μια άλλη κινεζική εταιρεία ακινήτων που της οφείλονται χρήματα από την Evergrande και ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν ότι μια πιθανή συμφωνία ήταν ένας τρόπος για την Evergrande να διαγράψει το χρέος της. Όμως η Hopson ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Evergrande τερμάτισε την συμφωνία στις 13 Οκτωβρίου και πλέο διερευνώνται άλλες διαθέσιμες επιλογές για την προστασία των συμφερόντων της.
Όλα αυτά συνέβαλαν, ώστε την Πέμπτη η τιμή της μετοχής Evergrande να υποχωρήσει κατά 10,5%, ένα σημάδι της χαμηλής εμπιστοσύνης που εξακολουθούν να έχουν οι επενδυτές στον κινεζικό όμιλο.
Η υποχώρηση συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης , παρά μια προσωρινή ανάκαμψη, με την μετοχή να κλείνει στο -11,86%, με τους επενδυτές να κάνουν λόγο για «Μαύρη Πέμπτη» για τον κινεζικό όμιλο.
Οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του Πεκίνου, το οποίο φαίνεται να έχει αποφασίσει, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, να ενισχύσει τον τομέα ακινήτων που εδώ και καιρό είναι από τις κινητήριες δυνάμεις της κινεζικής οικονομίας με την κατασκευή εκατομμυρίων κατοικιών-μια φρενίτιδα που τροφοδοτείται από την ανάγκη των περισσότερων Κινέζων για ιδιόκτητα σπίτια.
Παρά τις διεθνείς ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας πιθανής χρεοκοπίας του ομίλου Evergrande, το Πεκίνο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πάντως, αν θα βοηθήσει ή όχι ,την εταιρεία.
Τρεις μήνες διορία στην Evergrande
Ο χρηματοοικονομικός πάροχος REDD ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο κινέζικος όμιλος της Evergrande εξασφάλισε τρίμηνη παράταση για την αποπληρωμή του ομολόγου, ωστόσο ο κινέζικος κολοσσός είναι πλέον σε τροχιά οριστικής χρεοκοπίας.
Παρόλο το γεγονός ότι σήμερα Σάββατο τελείωνε η επιπλέον περίοδος χάριτος – πέραν των αρχικών 30 ημερών- που είχε ώστε να αποπληρώσει τους τόκους ύψους 83 εκατ. δολαρίων, σε επενδυτές αναφορικά με υπεράκτιο ομόλογο το οποίο είχε λήξει, ανακοινώθηκε νέα παράταση 90 ημερών.
Σημειώνεται ότι η παράταση ήρθε, γιατί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κίνας, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αφήσουν την κατάσταση να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
Είναι η κατάρρευση της Evergrande η κινέζικη Lehman Brothers;
Αναλυτές της Citigroup, της Barclays και της UBS τονίζουν ότι η κρίση στον όμιλο ακινήτων Evergrande, είναι απίθανο να γίνει η «κινεζική Lehman Brothers».
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Barclays, το περιβάλλον της αγοράς δεν είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, με τη UBS να προσθέτει ότι τα default επίπεδα είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας.
Από την πλευρά της, η Citi αναμένει ότι οι policymakers θα παρέμβουν. «Οι policymakers πιθανότατα θα υποστηρίξουν την ουσία της πρόληψης του συστηματικού κινδύνου για να αγοράσουν χρόνο για την επίλυση του κινδύνου χρέους και θα προωθήσουν οριακή χαλάρωση για το συνολικό πιστωτικό περιβάλλον», έγραφαν πριν λίγες ημέρες αναλυτές της Citi. Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες μπορεί να πέσουν θύματα, σημείωσαν.
Η ανάλυση της Citi, αναφερόμενη στην έκθεση των τραπεζών σε δάνεια σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων υψηλού κινδύνου, υποδηλώνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος είναι υψηλότερος για την China Minsheng Banking, την Ping An Bank και την China Everbright Bank.
Εν τω μεταξύ, οι Bank of Nanjing , Chongqing Rural Commercial Bank και Postal Savings Bank of China είναι λιγότερο ευάλωτες και «θα βλέπαμε κάθε πτώση ως μια βελτιωμένη ευκαιρία να αγοράσουμε ποιοτικά ονόματα», έγραψαν οι αναλυτές.
Τέλος, η Jefferies Financial Group βλέπει επίσης «λίγες πιθανότητες συστημικού κινδύνου» από την Evergrande και συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές σε πτώση. Πρόσθεσε επίσης τις εγχώριες μετοχές της Postal Savings Bank στις κορυφαίες επιλογές της, αναφέροντας τις προοπτικές των κερδών του δανειστή και τη χαμηλότερη έκθεση στον τομέα των ακινήτων. Στις άλλες μετοχές της Jefferies με αξιολόγηση αγοράς είναι η China Construction Bank και η Bank of Ningbo.
Λαγκάρντ για Evergrande: Περιορισμένος ο κίνδυνος για την Ευρώπη
H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε πως η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων είναι «περιορισμένη».
Μιλώντας στο CNBC η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.
«Το εξετάζουμε. Όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλένδετες. Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Κίνας που είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Ευρώπη και στη ζώνη του ευρώ, ιδίως, η άμεση έκθεση από την Evergrande θα είναι περιορισμένη», είπε η Λαγκάρντ.
Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ ήταν προετοιμασμένη για την προοπτική ενός χαοτικού παγκόσμιου χτυπήματος σε περίπτωση κατάρρευσης της Evergrande η Λαγκάρντ απάντησε: «Όπως σας είπα, προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι μια επίπτωση και έκθεση μόνον στην Κίνα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπορώ να πω για την Ευρώπη ότι η άμεση έκθεσή της είναι περιορισμένη».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.