Νέος Αναπτυξιακός: Θα ενσωματώνει 12 καθεστώτα με έμφαση στην πράσινη μετάβαση
Με στόχευση συγκεκριμένους κλάδους με προοπτικές, και όχι απλώς την ενίσχυση και προσέλκυση επενδύσεων, αλλά τη μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα ως προς τις διαδικασίες ένταξης καταρτίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Στόχευση είναι να «περάσει» από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2022. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ο νέος αναπτυξιακός εισάγει καινοτομίες, οι οποίες έρχονται να καλύψουν ανάγκες που απαιτούνται στο νέο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον και παράλληλα να εξαλείψει τις παθογένειες και κενά προηγούμενων νόμων.
Οι διαδικασίες θα είναι ψηφιακές, έτσι ώστε ο κάθε επενδυτής να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία αδειοδότησης του φακέλου, με την επένδυση που επέβαλε, μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και να γνωρίζει σε ποιον υπάλληλο βρίσκεται ο φάκελός του και πόσες μέρες εκ του νόμου έχει δικαίωμα ο υπάλληλος να τον κρατήσει. Κεντρική στόχευση είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης και είναι αναγκαία στην αγορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος αναπτυξιακός θα ενσωματώνει δώδεκα καθεστώτα με έμφαση στην πράσινη μετάβαση, τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την κυκλική οικονομία, ενώ οι θεματικές ενότητες θα αφορούν τη στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0), τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση των δεξιοτήτων, την κοινωνική συνοχή, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, την αγροδιατροφή, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, τις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.
Ειδική μέριμνα έχει δοθεί στην ευελιξία και στην επίσπευση των διαδικασιών. Κάτι που σχεδιάζεται να καταστεί εφικτό μέσα από την απαλοιφή γραφειοκρατικών διαδικασιών και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα τόσο στο στάδιο της έγκρισης, όσο και στην παρακολούθηση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Σύμφωνα με τα Νέα, κάθε επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού άνω του ενός εκατ. ευρώ θα ανατίθεται ως προς την αξιολόγηση, την ένταξη και την παρακολούθηση υλοποίησής του σε ιδιώτη ορκωτό ελεγκτή.
Η επίβλεψη θα διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης. Για τα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού κάτω του ενός εκατ. ευρώ, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε ορκωτό είτε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας που ανήκει για την παρακολούθηση της επένδυσης με ρητή πρόβλεψη για αξιολόγηση της επενδυτικής πρότασης εντός 45 ημερών, ώστε να αποφεύγονται τυχόν καθυστερήσεις.
Στην περίπτωση που η προθεσμία θα παρέρχεται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε αυτομάτως η αίτηση θα περνά σε ορκωτό λογιστή, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα σε οκτώ ημέρες. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα προχωρούν γρήγορα οι εγκρίσεις και δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα προηγούμενων ετών, με επενδυτικά σχέδια που έμειναν στα συρτάρια για χρόνια.
Το είδος των ενισχύσεων που θα παρέχεται θα είναι με τη μορφή των επιχορηγήσεων, της χρηματοδοτικής μίσθωσης, των επιδοτήσεων του κόστους απασχόλησης καθώς και φορολογικές απαλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δίδεται και η δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτή την περίπτωση όμως άτοκο δανεισμό θα μπορούν να λάβουν μόνο εκείνες οι επιχειρήσεις που θα επενδύουν σε κλάδους, που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.