Πιο ευέλικτη η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μετά το πρόγραμμα κατά της πανδημίας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενισχύσει το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (asset purchase programme - APP) πριν την ολοκλήρωση των αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (pandemic emergency purchase programme - PEPP) τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα αυξήσουν τον ρυθμό στο τακτικό πρόγραμμα το επόμενο έτος και θα το κάνουν πιο ευέλικτο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις συνθήκες στις αγορές, αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές στο PEPP τον Δεκέμβριο, ενώ ο ένας στους τέσσερις δεν αποκλείει να ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα.
Δεν αναμένονται πάντως αλλαγές πολιτικής στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Η ΕΚΤ ετοιμάζεται ωστόσο για μια σημαντική αναθεώρηση της πολιτικής της στην τελευταία συνεδρίαση του 2021, όταν θα έχει στη διάθεση της και τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων και θα είναι σε θέση να αξιολογήσει καλύτερα τις μελλοντικές ανάγκες της οικονομίας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το PEPP που δεν θα εξαντλεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων που φτάνει τα 1,85 τρισ. εύρω.
Την επόμενη Πέμπτη οι επενδυτές θα εστιάσουν στο μήνυμα που θα προσπαθήσει να περάσει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τα επιτόκια εν μέσω του παγκόσμιου ράλι των τιμών του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι περιμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το 2023.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή για να ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αν και η τρέχουσα έκρηξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - ο δείκτης ξεπέρασε και το 3% - και η αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης ενδεχομένως να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για μείωση της υποστήριξης που προσφέρει η τράπεζα στην οικονομία, άλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ενώ οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες απειλούν να πλήξουν την ανάκαμψη.