Χρηματιστήριο «out of service», η συνταξιοδότηση του Σωκράτη και η Akazoo στο στόχαστρο της FRC
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Διεθνής περίγελος
«Η άρτια οργάνωση της εταιρείας, η απρόσκοπτη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς ακόμα και σε καταστάσεις ιδιαίτερα δύσκολες όπως οι παρούσες, οι συνεχείς επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και διαδικασίες, η έλλειψη δανειακών υποχρεώσεων, η αναγνώριση της αξιοπιστίας του από διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης καθώς και η ρευστότητα που διαθέτει, αποτελούν τα εχέγγυα για τη μακροχρόνια επιβίωση με σημαντικά οφέλη για τους μετόχους, τους εργαζόμενους αλλά και την κοινωνία γενικότερα». Με τον κολακευτικό αυτό τρόπο, που βρίθει εξωραϊσμών, περιγράφει τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία οικονομική του έκθεση. Ωστόσο, χθες, επενδυτές, και χρηματιστηριακές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση, που δεν παρέπεμπε ούτε σε άρτια οργάνωση, ούτε σε αδιάλειπτη λειτουργία, ούτε σε λειτουργικά συστήματα. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έγινε διεθνώς περίγελος, καθώς λόγω «τεχνικού προβλήματος» δεν μπόρεσε να ανοίξει στις 10.15 το πρωί, αλλά έξι ώρες αργότερα, ήτοι στις 3.30 το απόγευμα, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διαρκέσει για μόλις 90 λεπτά. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το τεχνικό πρόβλημα προέκυψε μετά από προγραμματισμένη αναβάθμιση. Αυτό έχει ειδική αξία, καθώς η βλάβη δεν προήλθε από ατύχημα, αλλά από πλημμελή – τουλάχιστον- έλεγχο, μετά το πέρας της αναβάθμισης του επίμαχου συστήματος. Και μπορεί ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών να υιοθετεί στις εκθέσεις του πομπώδεις εκφράσεις για τα μέτρα μείωσης του λειτουργικού κινδύνου που έχει υιοθετήσει και ειδικά για το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας που εφαρμόζει για το σύνολο των κρίσιμων υπηρεσιών του, ωστόσο χθες όλα αυτά αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Και μπορεί το οικονομικό κόστος από το τεχνικό πρόβλημα να είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο το πλήγμα στη φήμη και στην εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν μεγάλο, κάτι που αποτυπώνεται στην «χλεύη» ξένων ΜΜΕ και αναλυτών.
Η «συνταξιοδότηση» Λαζαρίδη
Αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών εκπέμπει διαρκώς αυτή την κακή εικόνα τους τελευταίους μήνες, με προσωπική ευθύνη του Γιώργου Χαντζηνικολάου, του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου και του απερχόμενου «λόγω συνταξιοδότησης» CEO του ΧΑΑ Σωκράτη Λαζαρίδη. Οι πρώτες αρρυθμίες φάνηκαν με την επιλογή των νέων μελών του ΔΣ του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Μάιο. Στη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου μπήκαν στελέχη που δεν γνώριζαν -και δεν γνωρίζουν- τι εστί εκκαθάριση, πράξη και πινακίδιο. Το πρώτο πλήγμα για τον κ. Χαντζηνικολάου ήλθε λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιούνιο, όταν και παραιτήθηκε αιφνιδίως το ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος του ∆Σ του Χρηματιστηρίου, ο γνωστός επενδυτικός σύμβουλος Βασίλης Καρατζάς, μη έχοντας συμπληρώσει καν τρεις εβδομάδες στη θέση του. Και η αποχώρηση αυτή ήταν πλήγμα γιατί ο κ. Χαντζηνικολάου χειρίστηκε προσωπικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τον ανασχηματισμό του ΔΣ του ΧΑΑ, από ένα ευέλικτο και μικρό σε κόστη Διοικητικό Συμβούλιο, σε ένα ευρύτερο συμβούλιο με αδικαιολόγητα αυξημένες αποδοχές. Αλλά τα κακώς κείμενα συνεχίσθηκαν και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Στις αρχές Σεπτεμβρίου με επιλεκτικές διαρροές – Μαξίμου και Χρηματιστήριο Αθηνών- άφηναν να εννοηθεί πως έχει ανοίξει η διαδικασία για την αντικατάσταση του CEO του ΧΑΑ Σωκράτη Λαζαρίδη. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα προβλήθηκαν δια του Τύπου και υποψηφιότητες προσώπων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον κ. Λαζαρίδη. Αν και το Χρηματιστήριο στη βάση του ίδιου του του κανονισμού έπρεπε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα αυτά, η επίσημη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού καθυστέρησε για περισσότερες από 40 ημέρες. Χθες στις 10 το βράδυ έγινε γνωστό πως ο Σωκράτης Λαζαρίδης υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του CEO και πως θα αναπληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022 από στέλεχος που θα επιλεγεί βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών. Επίσης, μάθαμε πως θα συνεχίσει να έχει παρουσία στο Χρηματιστήριο ως έμμισθος σύμβουλος της Διοίκησης (σ.σ. αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει πως θα παίρνει τη σύνταξη του μειωμένη κατά 30%!). Γιατί όλα αυτά τα «βαρύγδουπα» σέρνονταν για ημέρες – εκθέτοντάς τον θεσμό- ; Κατά κάποιες πληροφορίες η σχετική ανακοίνωση δεν μπορούσε να εκδοθεί διότι ο Γιώργος Χαντζηνικολάου … απουσίαζε σε διακοπές στις ΗΠΑ. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στραβά αρμενίζει, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και σε επίπεδο διαφάνειας. Και φοβόμαστε πως η «συνταξιοδότηση» Λαζαρίδη δεν θα αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον τομέα.
Οι ξένες τράπεζες επιστρέφουν
Ανεξάρτητα από τα κακώς κείμενα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, τα βλέμματά τους στην Ελλάδα στρέφουν ξανά οι ξένες τράπεζες, «καλοβλέποντας» την ελληνική οικονομία ως πεδίο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Η βουλγαρική TBI Bank βρίσκεται κοντά στην απόκτηση τραπεζικής άδειας στη χώρα μας και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της δίνοντας κυρίως micro-financing. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με εγχώριες fintech για να προσφέρουν από κοινού ακόμη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και πιο εξειδικευμένες τραπεζικές λύσεις. Την ίδια στιγμή, μια ακόμη τράπεζα, παλιός γνώριμος της ελληνικής αγοράς αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για πολύ πιο corporate προσέγγιση και αυτό αποδεικνύεται από την ποιότητα των στελεχών που αναμένεται να την απαρτίζουν. Περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.
Η περίοπτη θέση στο ΔΣ του ΟΛΠ
Τη «μονάκριβη» θέση του Δημοσίου στον ΟΛΠ θα διατηρήσει ο Δημήτρης Πολίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Και λέμε μονάκριβη, καθώς μετά και τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει πλέον μία θέση στο ΔΣ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Και αυτή η θέση έχει αυξημένα δικαιώματα ψήφου, αλλά και την ευθύνη να διασφαλίζει όλα τα συμφέροντα του δημοσίου. Έτσι η επιλογή ενός έμπειρου μάνατζερ –που έχει δείξει δείγματα γραφής από τη θέση του στο ΤΑΙΠΕΔ- έχει βαρύνουσα σημασία, δείχνοντας ταυτόχρονα και τη στρατηγική που υιοθετεί το Δημόσιο αναφορικά με τον ΟΛΠ, αλλά και τη σχέση του με την Cosco, ως προς τη διοίκηση του Οργανισμού.
Στο στόχαστρο της FRC η Akazoo
Το Συμβούλιο Οικονομικών Αναφορών του Ηνωμένου Βασιλείου (FRC), δηλαδή η αρμόδια βρετανική αρχή για τον έλεγχο εκλεκτικών εταιρειών και ορκωτών ελεγκτών, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος της ελεγκτικής εταιρείας Crowe UK, σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της ελληνικής εταιρείας Akazoo. Η Akazoo εισήλθε στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο του 2019 με παραποιημένα λογιστικά στοιχεία, τα οποία είχαν «επαληθευτεί» από την Crowe UK. Στη βάση αυτή, η έρευνα σε βάρος της ελεγκτικής εταιρείας θα εστιαστεί στις οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2016, 2017 και 2018. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Μαΐου 2020 η μεταβατική Διοίκηση της Akazoo – που είχε αναλάβει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την Quintessential Capital Management (QCM) – είχε παραδεχθεί πως «οι ιστορικές οικονομικές καταστάσεις της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές, η Akazoo είχε μόνο αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές εδώ και χρόνια και πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα σοφιστικέ σχέδιο για την παραποίηση των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων της Akazoo». Τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών για το σκάνδαλο της Akazoo, είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder. Στο επίκεντρο βρίσκονται και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς έχει προκύψει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν.
Ακριβοί μου υδρογονάνθρακες
Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει ακριβά τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρά το γεγονός ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία γεώτρηση στην ελληνική επικράτεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Η ΕΔΕΥ, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και έχει ως μοναδικό μέτοχο το κράτος, καταγράφει διαρκώς μείωση του κύκλου εργασιών της και των κερδών της. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να πληρώνει εξαιρετικά υψηλούς μισθούς. Συγκεκριμένα, τα κέρδη μετά φόρων της ΕΔΕΥ μειώθηκαν το 2020 στα 1,78 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2019 ανερχόταν σε 4,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι δαπάνες Διοίκησης για την ίδια χρήση (2020) ανήλθαν σε 600.763 ευρώ, υπέρογκες εάν αναλογισθεί κανείς τον μικρό αριθμό εργαζομένων. Μια ανάλυση κόστους/οφέλους ίσως είναι απαραίτητη για να αποτιμηθεί εάν η ύπαρξη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων δικαιολογείται και εάν πρέπει να υποκατασταθεί από μια απλή διεύθυνση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.