Όλες οι αλλαγές στο νέο φορολογικό

Τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο του νέου φορολογικού συστήματος, όπως προκύπτει από το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής.

Η Επιτροπή, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς, στο πόρισμά της εισηγείται αλλαγές στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και νέα αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Την ίδια ώρα, θα υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισόδημα που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Το τελικό φορολογικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί από τους επικεφαλής της τρόικας.

Φορολογία εισοδήματος

Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω ετησίως από το 45% μειώνεται στο 40%.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

0 – 5.000

Αφορολόγητο

5.000 – 10.000

10%

10.000 – 30.000

20%

30.000 – 60.000

30%

60.000 και άνω

40%

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Τέλος μπαίνει όμως και σε όλες τις φοροαπαλλαγές, ενώ θεσπίζονται ειδικά επιδόματα με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λ.π., για όσους δηλώνουν οικογενειακά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Επίσης, προτείνεται η κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των μειώσεων που ισχύουν σήμερα στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους. Περικοπές προβλέπονται και για τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

Τι ισχύει για τα ακίνητα

Το νέο σύστημα φορολόγησης προβλέπει την ενοποίηση των φόρων κατοχής ακινήτων σε δύο.

Με βάση τις προτάσεις, ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα εισπράττεται από το δημόσιο, ενώ θα επιβάλλεται κλιμακωτά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου.

Το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας θα εισπράττεται από τους δήμους ενώ ο υπολογισμός του θα γίνεται με βάση την αξία του ακινήτου μαζί με ορισμένους συντελεστές που θα προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον δήμο προς το ακίνητο.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, στη βάση της σύνδεσης τιμών με τις Τιμές Ακινήτων τις οποίες υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για το ΦΠΑ

Ο ΦΠΑ, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει στο 23% μέχρι τουλάχιστον να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα έσοδα. Ωστόσο, οι μετέχοντες στην Επιτροπή διαφωνούν με την κατάργηση του χαμηλότερου ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές.

Φορολογία επιχειρήσεων

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προτείνεται η επιβολή ενιαίου φόρου για κάθε τύπο επιχείρησης. Το πόρισμα προβλέπει παρακράτηση 20% του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων και στην συνέχεια φορολόγηση 20% στο ποσό υπόλοιπο ποσό των κερδών.

Επίσης, καταργείται ο διαχωρισμός στη φορολόγηση διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών, ενώ στο νέο φόρο θα ενσωματωθεί και η φορολόγηση των μερισμάτων που γίνεται ξεχωριστά.