Μια δύσκολη εξίσωση αξίας 11 δισ. ευρώ για την επόμενη κυβέρνηση
Και όπως είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τα μέλη του νυν οικονομικού επιτελείου, στην πραγματικότητα, κανείς δεν είναι αυτή τη στιγμή να πει μετά βεβαιότητας από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά.
Κι αυτό γιατί, οι ελεγκτές φρόντισαν να ανεβάσουν το βαθμό δυσκολίας του εν λόγω εγχειρήματος κατά ένα επιπλέον επίπεδο. Συγκεκριμένα, «έβγαλαν απαγορευτικό» στην προοπτική τα λεφτά αυτά να προκύψουν από νέους φόρους, εκτιμώντας ότι τα όποια περιθώρια του μέσου Έλληνα έχουν πλέον εξαντληθεί.
Αντιθέτως, αυτό το οποίο ζητούν τώρα, μετ’ επιτάσεως, είναι να αρχίσουν οι μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο, αρχής γενομένης από τις απολύσεις που θα πρέπει να ξεκινήσουν. Κατ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κονδύλι από τη μισθοδοσία.
Εναλλακτικά, βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και το κλείσιμο συγκεκριμένων οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου, τις οποίες, επίσης, μετ΄ επιτάσεως ζητά η τρόικα.
Όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές (όποτε κι αν αυτές γίνουν τελικά) θα έχει να φέρει σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.
Και μάλιστα, χωρίς να διασφαλίσει ακόμα και μια μικρή, ελάχιστη, περίοδο χάριτος. Οι ημερομηνίες, μαζί με τις προθεσμίες, «τρέχουν» και η τρόικα απαιτεί, αυτή τη φορά, την πιστή τήρηση και εφαρμογή τους. Χωρίς καμιάς μορφής παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό.