Το DNA του καπιταλισμού τον καθιστά ακατάλληλο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

H 26η Διεθνής Σύνοδος για το Κλίμα (COP26) που διεξάγεται στη Γλασκώβη έχει ως στόχο να αναληφθούν πραγματικές πρωτοβουλίες, να επιβληθούν ριζοσπαστικά μέτρα και να υιοθετηθούν ευκρινέστεροι στόχοι για τον έλεγχο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
AP

Η αίσθηση που επικρατεί διεθνώς είναι ότι η κλιματική κρίση έχει επέλθει και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει το βάθος του προβλήματος και το εύρος της απειλής. Το ζήτημα είναι ο συντονισμός των ενεργειών, η υιοθέτηση κοινών πολιτικών και η παροχή βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες ώστε να προσαρμοσθούν αναλόγως στον «πράσινο καπιταλισμό».

Για κάποιους αναλυτές το αγκάλιασμα του «πράσινου καπιταλισμού» από τον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα για να αποφευχθεί μια πραγματική λύση. Εάν οι ηγέτες των επιχειρήσεων και των οικονομικών ήταν σοβαροί, θα αναγνώριζαν την ανάγκη να αλλάξουν δραστικά πορεία για να διασφαλίσουν ότι αυτός ο πλανήτης θα παραμείνει φιλόξενος για όλη την ανθρωπότητα τώρα και στο μέλλον. Δεν πρόκειται για υποκατάσταση των «καφέ» περιουσιακών στοιχείων με «πράσινα», αλλά για το μοίρασμα των απωλειών που έχει επιβάλει ο «καφέ» (ρυπογόνος) καπιταλισμός σε εκατομμύρια και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος ακόμα και για τους πιο ευάλωτους.

Η έννοια του πράσινου καπιταλισμού υπονοεί ότι το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ υψηλό για να το επωμιστούν οι κυβερνήσεις από μόνες τους και ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει πάντα καλύτερες απαντήσεις. Έτσι, για τους υποστηρικτές του πράσινου καπιταλισμού, η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα διασφαλίσει ότι η μετάβαση από τον καφέ στον πράσινο καπιταλισμό θα είναι οικονομικά ουδέτερη. Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες υποτίθεται ότι θα εμποδίσουν την ανθρωπότητα να μπει στην άβυσσο. Αλλά αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Το DNA του καπιταλισμού τον καθιστά ακατάλληλο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που μόνο σε μικρό μέρος δεν είναι προϊόν του ίδιου του καπιταλισμού. Ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στην ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των απωλειών – όχι με κακό τρόπο, αλλά με την ευλογία του νόμου.

Τα δύο τρίτα των συνολικών εκπομπών από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά προέρχονται από μόλις 90 εταιρείες. Ωστόσο, ακόμα και αν οι διαχειριστές των χειρότερων ρυπαντών του κόσμου ήταν πρόθυμοι να επιδιώξουν την ταχεία μείωση εκπομπών άνθρακα, οι μέτοχοί τους θα αντισταθούν. Είναι ο νόμος, όχι οι αγορές ή οι επιχειρήσεις, που προστατεύει τους ιδιοκτήτες κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και όταν επιβαρύνουν άλλους με τεράστιες υποχρεώσεις. Οι υποστηρικτές του πράσινου καπιταλισμού ελπίζουν να συνεχίσουν αυτό το παιχνίδι.

Μας τελειώνει ο χρόνος για τέτοια πειράματα. Εάν το να γίνει πράσινη η οικονομία ήταν πραγματικά ο στόχος, το πρώτο βήμα θα ήταν να εξαλειφθούν όλες οι άμεσες επιδοτήσεις και οι φορολογικές επιδοτήσεις για τον καπιταλισμό και να επιβληθεί διακοπή της «διάδοσης του άνθρακα». Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να θέσουν μορατόριουμ για την προστασία των ρυπαντών, των ιδιοκτητών τους και των επενδυτών από την ευθύνη για περιβαλλοντικές ζημιές. Παρεμπιπτόντως, αυτές οι κινήσεις θα άρουν επίσης μερικές από τις χειρότερες στρεβλώσεις της αγοράς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους μη εμβολιασμένους

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 21χρονος οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε τον ντελιβερά (vid)

Σε σοκ η οικογένεια της μαραθωνοδρόμου - Πριν δύο χρόνια πέθανε και το άλλο τους παιδί