Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τα σενάρια για παράταση «ανάσα» σε 700.000 επιχειρήσεις
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τις 19 Νοεμβρίου και πριν την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή. Ο χρόνος επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι θέμα που «καίει» περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.
Βάσει του αρχικού προγραμματισμού τα «ραβασάκια» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αποστέλλονταν από την ΑΑΔΕ μέσα στο Νοέμβριο. Αρχικά θα εκδίδονταν οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και εν συνεχεία η ΑΑΔΕ θα προχωρούσε στην εκκαθάρισή τους και θα ανέβαζε στο myAADE τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων του προγράμματος.
Πλέον αυτός ο προγραμματισμός είναι υπό εξέταση και πιθανότατα όλες οι ημερομηνίες να παραταθούν κατά τρείς ή κατά έξι μήνες.
Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:
α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.
β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.
«Κούρεμα» έως 75%
Τα κρατικά δάνεια που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω του προγράμματος των Επιστρεπτέων Προκαταβολών θα είναι «κουρεμένα» έως 75%. Το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών έχει μειωθεί ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
Ειδικότερα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής επιστρέφεται:
Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις.
Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:
- Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr
«Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο και με βίασε» - Σοκάρουν οι καταθέσεις κατά γνωστού ηθοποιού
Σκόπια - «Βάζει φωτιές» ο Μίτσκοσκι: Δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τη νέα ονομασία