Οι «bankable» επιχειρήσεις, η συζήτηση Χουλιαράκη και Σαχινίδη και η Αττικό Μετρό

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι «bankable» επιχειρήσεις, η συζήτηση Χουλιαράκη και Σαχινίδη και η Αττικό Μετρό
5'

Οι «bankable» επιχειρήσεις

Απάντηση στο ερώτημα «πόσες είναι τελικά οι χρηματοδοτήσιμες (bankable) επιχειρήσεις» σε αυτή τη χώρα έδωσε χθες η διοίκηση της Eurobank. Συνολικά λοιπόν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό -ως νομικά πρόσωπα- έχουν περί τις 100.000 επιχειρήσεις ή όμιλοι επιχειρήσεων, σε σύνολο περίπου 800.000 που λειτουργούν στην Ελλάδα. Αν αναρωτιέστε τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες, η εξήγηση είναι απλή: οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις που δανείζονται ως φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους παίρνουν καταναλωτικά ή και στεγαστικά δάνεια. Μια άλλη κατηγορία είναι εκείνες που δεν θέλουν να δανειστούν και επιλέγουν να εμφανίζουν ζημιές για φορολογικούς λόγους. Όσο για τους πραγματικά αποκλεισμένους από τις τράπεζες, αυτοί ανέρχονται σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

To Ταμείο Ανάκαμψης

Και μια που μιλάμε για δανεισμό και μικρές επιχειρήσεις, η διοίκηση της Eurobank έδωσε ένα ακόμα σαφές μήνυμα. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν το Ταμείο Ανάκαμψης για να πάρουν ρευστότητα, γιατί πολύ απλά υπάρχουν πιο συμφέροντα εργαλεία, τα οποία μάλιστα είναι και άμεσα διαθέσιμα. Όπως εξήγησαν, η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων δεν έχει καταλάβει ότι το Ταμείο Ανάπτυξης, σε αυτό το σκέλος τουλάχιστον, δίνει δάνεια και όχι επιδοτήσεις. Αντ’ αυτού, υπάρχουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και ο Αναπτυξιακός Νόμος όπου οι επιδοτήσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 40%. Πάντως, για εκείνους που περιμένουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και η εκτίμηση είναι ότι τα χρήματα θα φτάσουν για όλους.

Προοδευτικό πρόσημο

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο από οικονομικής, όσο και πολιτικής άποψης αναμένεται να έχει η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα το Ινστιτούτου ΕΝΑ με τίτλο «Μεταρρυθμίζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης – μία ελληνική οπτική». Το εγγυόνται οι ομιλητές της εκδήλωσής και οι πολιτικές τους αφετηρίες. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Χουλιαράκης, Οικονομικών, ο Δημήτρης Λιάκος, η Έλενα Παπαδοπούλου, και ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας. Δηλαδή ένας πρώην υπουργός Οικονομικών, ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ένας πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μια πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Η προέλευση του πρώτου από το ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων από το ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζει πως θα γίνει μια συζήτηση με προοδευτικό πρόσημο. Οι ενδιαφερόμενοι – που υποθέτουμε πως θα είναι πολλοί- θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή εκδήλωση από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ΕΝΑ.

Η Αττικό Μετρό

Σε δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα σε διάστημα 93 ημερών προχωρεί η Αττικό Μετρό. Στα μέσα Ιουλίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αττικό Μετρό είχε αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 95,80 εκατ. ευρώ με την έκδοση 3.264.247 μετοχών, ονομαστικής αξίας 29,35 ευρώ εκάστη. Μετά την αύξηση αυτή το μετοχικό κεφάλαιο της Αττικό Μετρό ανήλθε σε 6,11 δισ. ευρώ. Πριν καλά καλά συμπληρωθούν 100 ημέρες η Έκτακτη Αυτόκλητη Καθολική Γενική Συνέλευσης των μετόχων του φορέα, δηλαδή τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αποφάσισαν και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου. Αυτή τη φορά το μετοχικό κεφάλαιο αυξάνεται κατά 79,7 εκατ. ευρώ με την έκδοση 2.715.503 μετοχών, ονομαστικής αξίας 29,35 η κάθε μία. Μετά την αύξηση αυτή το μετοχικό κεφάλαιο της Αττικό Μετρό θα ανέλθει στα 6,192 δισ. ευρώ.

Ηχομόνωση στο ΝΣΚ

Μαθαίνουμε πως η νέα Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη προχώρησε σε μια μάλλον περίεργη προσθήκη στο γραφείο της. Τοποθέτησε ηχοµονωτικές επενδύσεις στις πόρτες του γραφείου και μάλιστα από τις ενισχυμένες . Η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 1.562 ευρώ, ήτοι η ηχομόνωση κόστισε όσο κοστίζουν δύο πόρτες ασφαλείας. Γιατί το έκανε αυτό η επικεφαλής του ΝΣΚ; Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η κ. Βελώνη είναι εξαιρετικά έμπειρη και έχει χειριστεί πλήθος υποθέσεων με σημαντικότερες την υπόθεση της Siemens, του Μετρό Θεσσαλονίκης, της ΔΕΚΑ, αλλά και του αεροπορικού δυστυχήματος με το πρωθυπουργικό Falcon προ 22 ετών, όπου ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλας και άλλοι τέσσερις επιβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ρώσοι και Ουκρανοί

Προ ημερών σας ενημερώναμε πως το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί σε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην περιοχή του Κιλκίς. Όπως είχαμε αναφέρει μεταξύ των ελεγχόμενων εταιρειών περιλαμβάνεται η εταιρεία HELLENICANN που έχει αδειοδοτηθεί για να καλλιεργεί φαρμακευτική κάνναβη σε στεγασμένο χώρο 13.000 τ.μ. και η οποία ανήκει στον Ρώσο Αντρέι Μπογκριάντσεφ, τον οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα η κ. Γκαλίνα Τσατσανίδου. Πλέον πληροφορηθήκαμε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης θα ελέγχουν και μια άλλη εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης στην περιοχή του Κιλκίς, την Pharmadeon Φαρμακευτική. Η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε προ διετίας από τον γεννημένο στην Ουκρανία Σβιάτοσλαβ Φεντόροβ (κυπριακής σήμερα ιθαγένειας), με την μεσολάβηση ξανά της κ. Τσατσανίδου. Η Pharmadeon συστάθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ και φέρεται να δρομολογεί επένδυση, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή