Επίθεση Τζάκρη σε Τσιάρα για αποσπάσεις δικαστών σε πολιτικά γραφεία και ασυλία τραπεζιτών

Σκληρή επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, εστιάζοντας σε τροπολογία που έφερε στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει την απόσπαση δικαστών και εισαγγελέων σε πολιτικά γραφεία. Η κριτική της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε και στο γεγονός ότι στις διορθωτικές τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα δεν συμπεριελήφθη και η διάταξη για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών, η οποία έχει ήδη οδηγηθεί προς κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Επίθεση Τζάκρη σε Τσιάρα για αποσπάσεις δικαστών σε πολιτικά γραφεία και την ποινική ασυλία τραπεζιτών
INTIME

«Κύριε Τσιάρα τα φέρετρα που στοιβάζονται από την ανικανότητά σας να διαχειριστείτε την πανδημία, ουδόλως σας απασχολούν, αλλά καίγεστε να κάνετε νταραβέρι με την δικαιοσύνη, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και σπάζοντας πολιτικό ρεκόρ αθλιότητας με την τροπολογία που φέρατε για την απόσπαση δικαστών και εισαγγελέων σε πολιτικά γραφεία. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!», είπε η Θεοδώρα Τζάκρη, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης, και προσέθεσε : «Δικαστές και Εισαγγελείς δεν έχουν καμιά δουλειά να υπηρετούν σε πολιτικά γραφεία και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργούνται «σκιές» για τις όποιες αποφάσεις λάβουν στο μέλλον. Έτσι δεν προστατεύεται ούτε την αξιοπιστία της πολιτικής ούτε το κύρος της δικαιοσύνης! Πάρτε πίσω την τροπολογία!».

Αλλά η κριτική της στάθηκε και σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προτείνει να αλλάξει η Κυβέρνηση. Όπως είπε, οι κώδικες εν γένει είναι ο κορμός του δικαίου, νομοθετήματα που πρέπει να έχουν διάρκεια και διαχρονικότητα πέρα και μακριά από «σειρήνες» που ζητούν ικανοποίηση της κοινής γνώμης εδώ και τώρα.
«Φέρνοντας την τρίτη τροποποίηση σήμερα, απαξιώνετε την τυπική ισχύ τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανασφάλεια δικαίου. Το Ποινικό Δίκαιο, η αντεγκληματική και η σωφρονιστική πολιτική πρέπει να γεννούν ασφάλεια στους πολίτες και να αποτρέπουν τους επίδοξους εγκληματίες. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται με τις συνεχείς αλλαγές. Το τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα είναι προβληματικό. Επιχειρούνται αποσπασματικές παρεμβάσεις στο όνομα της δήθεν «ασφάλειας» των πολιτών, με αποτέλεσμα να διαρρηγνύεται η συνοχή του Ποινικού Κώδικα και να υπονομεύεται ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του συστήματος των κυρώσεων που προβλέπονται. Προβαίνετε στην οριζόντια «αυστηροποίηση» των ποινών και του τρόπου έκτισής τους, ενώ θα έπρεπε να εστιάσετε αφ’ ενός στον πολιτική της πρόληψης του εγκλήματος και αφ’ ετέρου στην αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας, του βασικού, δηλαδή, παράγοντα που προκαλεί ανασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών», ανέφερε η βουλευτής Πέλλας.

Τέλος, η κ. Τζάκρη επέκρινε το ότι στα πλαίσια των διορθωτικών αλλαγών που έφερε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα δεν έφερε και την τροποποίηση του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα με το οποίο η κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών έγινε από αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, κατ΄έγκληση διωκόμενο. «Η πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών με τις αποφάσεις τους έχουν καταδικάσει την διάταξη αυτή και αναμένουμε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να κρίνει επί του περιεχομένου της», ανέφερε.