Πιέσεις στην κερδοφορία και στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών βλέπει η ΕΕ

Στην προειδοποίηση πως οι τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες ανάγκες προβλέψεων για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες επιβαρύνουν την κερδοφορία και την κεφαλαιακή θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Πιέσεις στην κερδοφορία και στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών βλέπει η ΕΕ
AP

Η Κομισιόν προχωρεί στην αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά τονίζει ότι υπάρχουν μια σειρά από ανοικτά μέτωπα όπως η υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία, ο μεγάλος αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αλλά και ο αργός ρυθμός αποπληρωμής από το Δημόσιο των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι η αναλογία των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων στο κεφάλαιο των τραπεζών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και σημειώνεται πως η επίδραση από την λήξη των αναστολών πληρωμής δανείων στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν στις αρχές της πανδημίας είναι διαχειρίσιμη.

Στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του πρώην νόμου Κατσέλη υπάρχει, σύμφωνα με την Κομισιόν πρόοδος αλλά ο ρυθμός παραμένει αργός. Ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων παραμένει σε εκκρεμότητα, εκ των οποίων μόνο το 19,5% έχει λάβει νέα ημερομηνία ακρόασης, σε ορισμένες περιπτώσεις για πέραν του 2022. Όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές ετοιμάζονται να λάβουν σχετικά μέτρα, μεταξύ άλλων για να βελτιώσουν την επεξεργασία τους, με αιχμή τα δικαστήρια και με σκοπό την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων σε μεγάλο βαθμό εντός του 2022, κάτι που παραμένει μια εκ των προκλήσεων.

Για το θεσμικό πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας αναφέρεται ότι υποστηρίζεται πλέον από την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενώ για τον Φορέα Ανάκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, εκτιμά ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται πως η υιοθέτηση μιας εκτενούς αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ευπρόσδεκτη καθώς αναμένεται να επιταχύνει την απόδοση της δικαιοσύνης και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Οι εργασίες συνεχίζονται με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τέλος, αναφορικά με το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζεται ότι η σχετική τροπολογία θα ψηφισθεί από τη Βουλή προς το τέλος του 2021 και πως η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου του Ταμείου αναμένεται να επικεντρωθεί στη διάρκεια, τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική εκποίησης και τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου.