Ελληνορωσικό παζάρι για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου – Τα δύο μοντέλα
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαπραγματεύεται σήμερα στα 94 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ κινείται στα 75,59 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού πετρελαίου στα 71,38 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι εν λόγω διεθνείς τιμές των καυσίμων είναι σημαντικές, όχι μόνον διότι επηρεάζουν τις στέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά διότι επιδρούν και στη διμερή συμφωνία των ΔΕΠΑ και Gazprom για τη προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.
Ελλάδας να εξασφαλίσει από τη Ρωσία φυσικό αέριο με πιο ανταγωνιστικούς όρους, αρχής γενομένης από το 2022.
Η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με τη Gazprom λήγει το 2026. Αυτή η σύμβαση είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου (oil indexed).
Το 2020 και το 2021, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για έκτακτη τροποποίηση, διότι το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και το αέριο φθηνότερο, οπότε η ΔΕΠΑ ζήτησε και πήρε αέριο σε τιμές συνδεδεμένες με το δείκτη TTF και όχι με το πετρέλαιο.
Εφέτος και το 2022 που το αέριο είναι ακριβό και το πετρέλαιο φθηνότερο, οι Ρώσοι ζητούν να μην ισχύσει το oil indexed, αλλά να ακολουθηθεί ένα υβριδικό μοντέλο που να συνδέει μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων με το TTF.
Σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί στη Μόσχα η 13η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας Ρωσίας, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και το προαναφερόμενο ζήτημα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα.