Το παρασκήνιο και η σπέκουλα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αναμονή του Χρηματιστήριου και η Larisa Face Cover
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Πλήρης επιβεβαίωση
Η στήλη σας είχε προϊδεάσει χθες πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα επιφύλασσε συγκινήσεις. Και οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μας επιβεβαίωσαν. Αρχικά το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έβαλε μια και καλή στο αρχείο τις καταγγελίες της πλευράς Μπάκου-Καϋμενάκη, θεωρώντας ως ανέριστες τις αιτιάσεις για τις συναλλαγές των Reggeborgh και Μπόμπολα. Εν συνεχεία, αν και δεν υπήρχε σχετική εισήγηση των υπηρεσιών της εποπτικής αρχής, αλλά μόνον μια γνωμοδότηση του Δημήτρη Αυγητίδη, Καθηγητή του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου, το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πλειοψηφικά αποφάσισε να καλέσει εκ νέου σε ακρόαση τις πλευρές των Reggeborgh και Atlas για να εξηγήσουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Μάλιστα, 30 λεπτά πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης δεν υπήρχε όχι μόνο εισήγηση, αλλά ούτε καν πλήρης εικόνα των θεμάτων προς συζήτηση, ενώ οι αποφάσεις ελήφθησαν με βάση αποκλειστικά προφορικές πληροφορίες. Όπως ανέφεραν μάλιστα στη στήλη παράγοντες της αγοράς, είναι τουλάχιστον απορίας άξιο, πώς θεσμοί όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτρέπουν να υιοθετούνται τέτοιες πρακτικές και μάλιστα σε τόσο σοβαρά θέματα.
Η άνοδος της μετοχής
Εν μέσω διαρροών για τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημείωσε ράλι και από το 1,285 ευρώ βρέθηκε έως το 1,389 ευρώ για να κλείσει τελικά στο 1,350 ευρώ με κέρδη 4,65%. Γιατί έτρεξε τόσο η μετοχή; Διότι κάποιοι ερμήνευσαν το δικαίωμα ακρόασης που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Reggeborgh και Atlas ως προάγγελο δημοσίας πρότασης. Κατά τους διακινούντες αυτά τα σενάρια, ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων για συντονισμό σε βάρος των Reggeborgh και Atlas θα πιστοποιούσε πως από κοινού ελέγχουν το 39,645% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αυτό αυτομάτως θα ήγειρε την υποχρέωση δημόσιας πρότασης. Προχωρημένη σκέψη ομολογουμένως που μάλλον κινείται στο όριο της σπέκουλας, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις εξηγήσεις των Reggeborgh και Atlas προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο Νίκος και ο Σάκης
Για να μην το λησμονήσουμε. Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με την υπόθεση των πωλήσεων μετοχών του πρώην επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Σάκη Καλλιτσάντση, λίγο πριν ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης το Δεκέμβριο του 2020, είναι σε τελικό στάδιο. Και καταλαβαίνουμε πως εκ της θέσεως του ο Ά Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νίκος Κονταρούδης, θα την φέρει σύντομα στο ΔΣ της εποπτικής αρχής. Διότι καλό είναι να ερευνούμε επισταμένως το παρόν, αλλά δεν πρέπει να μένουν σκιές και για το πρόσφατο παρελθόν.
Περιμένοντάς την απόφαση
Δύο χρόνια αναμένει ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών να βγάλει απόφαση για μια φορολογική διαφορά της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο. Όλα ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου 2016 όταν κοινοποιήθηκαν στη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου πράξεις προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρων για τα φορολογικά έτη 2008, 2009 και 2010 και σχετικό σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), με τα οποία βεβαιώνονταν πρόσθετοι φόροι 1,5 εκατ. ευρώ. Το Χρηματιστήριο κατέθεσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) καταβάλλοντας το 100% της οφειλής, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση τόκων για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της οφειλής. Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με πόρισμα της στις 15 Φεβρουαρίου 2017 μείωσε τη συνολική οφειλή του ΧΑΑ κατά 579 χιλ. ευρώ, στις 983 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Χρηματιστήριο στις 16 Μαρτίου του 2017 προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια προκειμένου να περιορίσει το καταλογισθέν ποσό του φορολογικού ελέγχου. Το Διοικητικό Εφετείο εκδίκασε την υπόθεση στις 6 Μαρτίου 2018 και με την υπ’ αριθμόν 3901/2018 απόφασή του παρέπεμψε για την τελική κρίση στο αρμόδιο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. Ωστόσο, από τότε έχουν μεσολαβήσει 26 μήνες και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση! Τόσο καλά…
Η Larisa Face Cover
Μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής χειρουργικών μασκών σε ολόκληρη την Ευρώπη θα αναπτύξει η Larisa Face Cover (LFC) στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας στο Δήμο Κιλελέρ. Η εταιρεία των Γιάννη Τσερέπα της Lariplast και Αχιλλέα Νταβέλη της Animus, η οποία ξεκίνησε να παράγει μάσκες μιας χρήσης όταν ξέσπασε η πανδημία, έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης για την επένδυσή της ύψους 5,2 εκατ. ευρώ και την δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας παρασκευής χειρουργικών μασκών. Συνολικά η επένδυση της Larisa Face Cover θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ. Η Larisa Face Cover διαθέτει σήμερα παραγωγικές εγκαταστάσεις 6.000 τ.μ και απασχολεί 100 άτομα προσωπικό. Στην εταιρεία έχει επενδύσει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ξέρει να ξεχωρίζει επενδυτικές ομάδες και σχέδια.
ΤΑΙΠΕΔ και εξωστρέφεια
Μετά τις εσωτερικές αλλαγές, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να αλλάζει σελίδα και στο μέτωπο της εξωστρέφειας. Πρώτη απόδειξη, η νέα, και ομολογουμένως καλαίσθητη ιστοσελίδα που έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο. Και δεύτερη, η συνάντηση γνωριμίας που πραγματοποιεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την ερχόμενη εβδομάδα με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Όπως φαίνεται, η νέα διοίκηση κατανοεί τους κανόνες της επικοινωνίας και –αξιοποιώντας τους κατάλληλους συνεργάτες- φροντίζει να τους τηρεί.