Πληθωριστικές πιέσεις και το 2022 βλέπει το ΔΝΤ- Προειδοποίηση για τις ΗΠΑ
Σε σχετική ανάρτηση στελεχών του ΔΝΤ αναφέρεται πως η αναζωπύρωση της πανδημίας και η παραλλαγή Όμικρον ενίσχυσαν απότομα την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Ειδικά για τις ΗΠΑ, όπου οι τιμές καταναλωτή έφθασαν σε υψηλό 31 ετών τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ σημειώνει πως υπάρχει το έδαφος ώστε η νομισματική πολιτική να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στους κινδύνους πληθωρισμού, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης.
«Θα ήταν κατάλληλη η προσέγγιση για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να επιταχύνει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να κινηθεί προς την αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε το ΔΝΤ.
Ακόμη, σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων τροφοδότησε υψηλότερο πληθωρισμό σε πολλές χώρες και διεθνείς παράγοντες όπως οι υψηλές τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις το 2022.
Κατά το ΔΝΤ, οι διαταραχές της προσφοράς και η αυξημένη ζήτηση διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο και ο πληθωρισμός είναι πλέον πιθανό να είναι υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν.
Ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2022 σε αρκετές χώρες, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έχουν παραμείνει κοντά στους στόχους πολιτικής στις περισσότερες οικονομίες, ανέφερε το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης θα μετριαστεί με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας ορισμένες πιέσεις στις τιμές, με τις καθυστερήσεις στις αποστολές και τις παραδόσεις και τις ελλείψεις ημιαγωγών να ενδέχεται να βελτιωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.