Ντράγκι: Σύντομα 25 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργεί αναταράξεις στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Ντράγκι επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εξ αυτών, τα 25 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα σύντομα και θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών τους, μετά και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Αυτήν την περίοδο, η ΕΚΤ αξιολογεί ποιες ελληνικές τράπεζες μπορούν να μετέχουν ως αντισυμβαλλόμενες στις πράξεις της. Όσες θεωρηθούν ότι δεν μπορούν να λαμβάνουν πρωτογενή χρηματοδότηση, θα χρησιμοποιήσουν το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητη η αναδιάρθρωση τραπεζών, τότε η συγχώνευση ή η ομαλή διάλυση θα γίνει με τρόπο που δεν θα προκαλεί προβλήματα στην οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντζιο.

Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αποφασίστηκε η διατήρηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου στο 1%. Ο Ντράγκι απέφυγε να σηματοδοτήσει τη λήξη των μέτρων έκτακτης παροχής ρευστότητας, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Στόχος της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει λεπτή ισορροπία μεταξύ της συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων και την τόνωση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 2% το 2012, ενώ υπάρχουν και ανοδικοί κίνδυνοι.