Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος εταιρείες να τεθούν σε «αυτόματη εκκαθάριση»
Όπως αναφέραμε στο δημοσίευμα μας, με το άρθρο 12 του ν. 4541/2018 που τέθηκε σε ισχύ στις 31 Μάιου 2018 είχε δοθεί περιθώριο 3 ετών και 6 μηνών, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 στις ΕΠΕ αορίστου χρόνου, προκειμένου να καταστούν ορισμένου χρόνου.
Η σχετική διάταξη ανέφερε πως «Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης οι οποίες έχουν ορίσει, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, τη διάρκεια της εταιρείας ως αόριστη έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2021, εκτός αν, με τροποποίηση του καταστατικού τους πριν την τελευταία αυτή ημερομηνία, ορισθεί άλλη ημερομηνία λήξης αυτών, οπότε ημερομηνία λήξης τους θα είναι εκείνη που θα ορίζεται στο καταστατικό».
Λόγω της διάταξης αυτής όσες ΕΠΕ είχαν ορίσει στα καταστατικά τους αόριστη διάρκεια και δεν τα τροποποιούσαν έως τις 31η Δεκεμβρίου 2021, ήταν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να λυθούν και να τεθούν αυτοδίκαια σε κατάσταση εκκαθάρισης στις 31 Δεκεμβρίου του 2021.
Στόχος της διάταξης αυτής ήταν να εναρμονιστεί η διάρκεια κάποιων ήδη υπαρχουσών ΕΠΕ με την απαίτηση του νόμου να είναι όλες οι ΕΠΕ ορισμένης διάρκειας, καθώς έχει διαπιστωθεί στην πράξη ότι κάποιες ΕΠΕ προέβλεπαν αντίθετα στο καταστατικό τους (προέβλεπαν αόριστη διάρκεια).
Ωστόσο, τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση προβλέπει πως «καταργείται η μεταβατική διάταξη του άρθρου 12 του ν. 4541/2018 (Α' 93), σχετικά με την υποχρέωση των ΕΠΕ να τροποποιήσουν το καταστατικό τους και να ορίσουν συγκεκριμένη διάρκεια, σε περίπτωση που είχαν επιλέξει αόριστη διάρκεια».
Αυτό σημαίνει πως πλέον δεν υπάρχει ο κίνδυνος εταιρείες να τεθούν σε «αυτόματη εκκαθάριση» σε 22 ημέρες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.