Τι κάνουν οι τράπεζες για διασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους
Προσπάθεια έως και στο παρά 5’ για να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην ομαλή ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς τον κίνδυνο να «πέσουν» στον αστερισμό των κρατικοποιήσεων, καταβάλλεται από την πλευρά των τραπεζικών διοικήσεων.
Και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί και η πρόθεσή τους να ρευστοποιηθούν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία εκτός των συνόρων, και ειδικότερα στην προνομιακή περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και των Βαλκανίων, όπου η παρουσία τους είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Ελπίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα διασφαλισθούν πολύτιμοι πόροι, στην προσπάθεια που περιγράφεται παραπάνω.
Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να εξετάζει δυο–τρεις καλές προσφορές που έχει στη διάθεση της σχετικά με την αιγυπτιακή θυγατρική της (η οποία παρ' ολίγον δεν πωλήθηκε προ τριμήνου στην ενδιαφερόμενη μέχρι την τελευταία στιγμή Standard Chartered), ενώ σε ανάλογη διαδικασία έχει μπει και η Eurobank, αναφορικά με την δική της, τουρκική, θυγατρική. Ως γνωστόν, προηγήθηκε η πώληση της θυγατρικής της στην Πολωνία, από όπου εξασφαλίσθηκε μάλιστα κι ένα πολύ καλό τίμημα.
Ποσοστό της θυγατρικής της στην Τουρκία, επίσης, προτίθεται να πωλήσει και η Εθνική, αν και οι τιμές που προσδοκά είναι μάλλον δύσκολο να διασφαλισθούν, γι' αυτό και το project, μολονότι έχει ανακοινωθεί εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, δεν υλοποιείται.
Προς το παρόν, οι ελληνικές μητρικές έχουν την πολυτέλεια να διαλέγουν τιμήματα κι ενδιαφερόμενους επενδυτές, γεγονός που τους εξασφαλίζει μια δυνατότητα διασφάλισης του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Η όλη διαδικασία πάντως εντάσσεται όντως στην προσπάθεια που γίνεται για να διασφαλισθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση που ξεκινά.