Έρευνα στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε συνέχεια των δράσεών της σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, και στο πλαίσιο της αποτελεσματικής expost εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, εκκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.
Κατόπιν προπαρασκευαστικής έρευνας και παρακολούθησης της συγκεκριμένης αγοράς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε μέτρα έρευνας σε δεκαοκτώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει του ν. 3959/2011 και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή μέτρων έρευνας δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την ex post εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.
Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον exante έλεγχο του ανταγωνισμού στον κλάδο ενέργειας, παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις τιμών που σημειώνονται διεθνώς ως συνέπεια και της τρέχουσας πανδημίας, καθόσον οι αυξήσεις αυτές δύνανται να έχουν επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας. Έχει δε συστήσει ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από στελέχη της σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και της ημεδαπής, όπως το Cambridge University, το University of East Anglia, καθώς και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό την στενή παρακολούθηση της αγοράς.
Ν. Φαραντούρης: Να ελεγχθούν οι ολιγοπωλιακές αγορές
Σχολιάζοντας την εν λόγω εξέλιξη στο Newsbomb.gr, ο Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού και σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Ο αποφασιστικός έλεγχος για την αποτροπή ή τον κολασμό πρακτικών στρέβλωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού είναι προϋπόθεση της ίδιας της λειτουργίας των αγορών. Η πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα κατέδειξε πόσο σημαντικός είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ο ρόλος των Ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των αγορών και πόσο κρίσιμη είναι η στήριξή τους, τόσο με ανθρώπινους πόρους όσο και με θεσμική ανεξαρτησία στην πράξη. Θεωρούμε πως πρέπει να προχωρήσουν έλεγχοι και σε άλλες ολιγοπωλιακές αγορές, όπως των τηλεπικοινωνιών και της κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτές τις αγορές σημειώνονται στη χώρα μας αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, οι υψηλότερες απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επισημαίνουν τόσο διεθνείς φορείς, όσο και οι μεγαλύτερες ενώσεις καταναλωτών στην Ευρώπη».