Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη έως και 254 ευρώ

Μεγαλύτερη σύνταξη μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Μάλιστα, ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα κέρδη μπορεί να ανέλθουν ακόμη και στα 254 ευρώ τον μήνα.
Pixabay

Μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων θα μπορούσε να παραμείνει στην εργασία της – αφού δεν θίγεται από τις επικείμενες αλλαγές – εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σύνταξη και μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. Η παραμονή στην ασφάλιση μετά τη συμπλήρωση 35ετίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα συμφέρουσα. Και αυτό γιατί μετά την 35ετία οι ασφαλισμένοι διανύουν τη «χρυσή πενταετία» που μπορεί να τους οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προσδοκώμενης σύνταξής τους, λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα φυγής χιλιάδων ασφαλισμένων στη σύνταξη που προέρχεται κυρίως από όσους ασφαλισμένους ανησυχούν μήπως καταργηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση από 1/1/2022, κάτι που το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι δεν ισχύει. Υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος θα ξεπεράσουν τις 200.000 αιτήσεις όταν το 2020 υπεβλήθησαν 161.719 και το 2019 ήταν 165.944. Σύμφωνα με το σύστημα Ατλας, τον Οκτώβριο οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζονται σε 176.167, ενώ ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων προέρχεται κυρίως από:

  • Εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, όπως μητέρες 55 ετών και άνω.
  • Εργαζομένους στο Δημόσιο που συμπληρώνουν 35ετία το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021.
  • Εργαζομένους που οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας.
  • Ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση των 40 ετών εργασίας και 62 ετών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που υποβάλλουν αίτηση προχωρούν στην εξαγορά πλασματικών ετών για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι όποιος ασφαλισμένος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε χωρίς κανένα περιορισμό, δηλαδή και μετά το 2022.

Η εξαγορά των έως και 9 πλασματικών ετών για τη θεμελίωση δικαιώματος μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης είτε μεταγενέστερα ή ακόμη και νωρίτερα από αυτήν. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση είτε με δόσεις ή ακόμη και με παρακράτηση από τη σύνταξη. Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και δεν καταργείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με διαβεβαίωση από το υπουργείο Εργασίας. Η χρήση των πλασματικών ετών συμφέρει τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς ασφάλισης.

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες καθώς – υπό προϋποθέσεις – μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως και 9 χρόνια γρηγορότερα, ενώ οι άνδρες αποχωρούν μέχρι και 6½ χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν τι είδους πλασματικά χρόνια θα αναγνωρίσουν ή θα εξαγοράσουν, όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας είναι ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί ώστε να συνυπολογιστεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών και να οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Την επιλογή αναγνώρισης πλασματικών ετών μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι είτε για να θεμελιώσουν αναδρομικά με διατάξεις και όρια ηλικίας του 2011 και του 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας μετά τις αλλαγές του νόμου να αποχωρήσουν, είτε για να συμπληρώσουν την πλήρη 40ετία και με ταυτόχρονη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση.