Η τροποποίηση στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, «Ελλάδα 2021» και το 2022 και η Flexopack

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Στο Υπερταμείο το 34,12% της ΔΕΗ

Ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ - ο νόμος 3986/2011 - δεν επιτρέπει την άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, είτε προς το Δημόσιο, είτε προς νομικό πρόσωπο που έχει ως μέτοχο το Δημόσιο. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, απαιτήθηκε νομοθετική διάταξη για να μπορέσουν να περάσουν στο Υπερταμείο οι μετοχές της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ποσοστό 10,32% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ , ενώ το Υπερταμείο κατέχει ποσοστό 23,8%. Με τη νομοθετική διάταξη που προαναφέραμε προβλέπεται η αυτοδίκαιη και άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι 39.440.000 κοινών μετοχών, προς την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ), προκειμένου ένα και μόνο νομικό πρόσωπο με μέτοχο το Δημόσιο να κατέχει συνολικά ποσοστό 34,12% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Έτσι, σύντομα το Υπερταμείο θα καταστεί ο κάτοχος του 34,12% της ΔΕΗ.

Το Γραφείο Ελληνικού

Δεν είναι μόνον η ομάδα της Lamda Development που τρέχει με χίλια το έργο του Ελληνικού, παραδίδοντας έργα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Και η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να ανταποκριθεί και να προετοιμαστεί για τις απαιτήσεις του έργου. Προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες που αφορούν στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού- Αγίου Κοσμά κατέστη ήδη αναγκαία η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Γραφείου Ελληνικού, αλλά και η μεταφορά του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω συνάφειας αντικειμένου και σχετικής τεχνογνωσίας. Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Γραφείου και ιδίως ο όγκος οικοδομικών αδειών που αναμένεται αυτό να διαχειριστεί στο προσεχές διάστημα και κυρίως από τις αρχές του 2022, καθιστούν αναγκαία τη στελέχωσή του με συναφείς ειδικότητες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ορθότητα των εκδιδόμενων διοικητικών πράξεων, αλλά και η απαιτούμενη ταχύτητα για την τήρηση των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση νομοθετεί σχετικά, αφενός προσθέτοντας 15 οργανικές θέσεις στις ήδη υπάρχουσες 25 οργανικές θέσεις του Γραφείου Ελληνικού , αφετέρου αναδιαμορφώνοντας, αντιστοίχως τις αρμοδιότητες του Γραφείου. Και για να μην χαθεί χρόνος και προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση κάλυψη των θέσεων και των αναγκών του Γραφείου Ελληνικού, καθορίσθηκε ειδική διαδικασία κάλυψης των εν λόγω θέσεων πέραν της μετάταξης. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα γίνονται…

«Ελλάδα 2021» και το 2022

Μπορεί σε οκτώ ημέρες να αποχαιρετούμε το 2021, ωστόσο ούτε μια χορηγία που έχει γίνει προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν θα πάει χαμένη. Το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», της οποίας προεδρεύει η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, προέβλεπε ρητά ότι το έργο της Επιτροπής δεν θα προκαλούσε δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Ως εκ τούτου η πραγματοποίηση του έργου της στηρίχθηκε αποκλειστικά σε έσοδα από χορηγίες, ιδιωτικές δωρεές και έσοδα από το νομισματικό πρόγραμμα. Προκειμένου να διασφαλισθεί η διάθεση των χορηγηθένrων πόρων από τους χορηγούς της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τους σκοπούς για τους οποίους έλαβαν χώρα οι σχετικές χορηγίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση στη διάρκεια της Επιτροπής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022. Κατά τη διάρκεια της παράτασης αυτής, η Επιτροπή θα λειτουργεί υπό το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, αλλά υπό ευέλικτο σχήμα. Συγκεκριμένα, λήγει στις 31.12.2021 η θητεία της Ολομέλειας ως οργάνου διοίκησης της Επιτροπής, δεδομένου ότι τα μέλη της, τα οποία εργάσθηκαν αμισθί, έχουν ήδη επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε. Έτσι, για το επόμενο εξάμηνο όργανα διοίκησης της Επιτροπής θα είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και το Εκτελεστικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα λυθεί και θα τεθεί αυτοδικαίως σε εκκαθάριση στις 30 Ιουνίου 2022, εκτός αν λυθεί νωρίτερα, με απόφαση του πρωθυπουργού. Την ίδια ημερομηνία θα λήξει και η θητεία της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα ορισθούν ως εκκαθαριστές και θα παραμείνουν στην Επιτροπή για τις ανάγκες και μόνον της εκκαθάρισης, η οποία πρέπει να έχει περατωθεί οριστικά εντός έξι μηνών από τη λύση της Επιτροπής, ήτοι έως το τέλος του 2022.

Η Flexopack επενδύει

Στην επέκταση της δυναμικότητας τους εργοστασίου της στο Κορωπί προχωρεί η Flexopack, με την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για να παράγει έναν νέο προϊόν πλαστικής συσκευασίας, τις θερμοσυρρικνούμενες σακούλες. Η επέκταση του εργοστασίου συνολικού επιλέξιμου κόστους 3,78 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και η εισηγμένη θα ενισχυθεί λαμβάνοντας φορολογική απαλλαγή 378.596 ευρώ. Να σημειωθεί πως η Flexopack συγκαταλέγεται στις εισηγμένες που επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση. Στις τελευταίες άλλωστε οικονομικές της καταστάσεις – μόλις είχε φανεί το πρόβλημα- η εισηγμένη ανάφερε πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό συντελεστή κόστους αναφορικά µε την παραγωγική δραστηριότητα του Ομίλου και πως για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού επενδύει σε εξοπλισμό χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Ο εν λόγω κίνδυνος αξιολογείται από την διοίκηση της εταιρείας ως δυνάμενος να επηρεάσει τα αποτελέσματα του ομίλου, ιδίως εάν στο πλαίσιο δομικών µμεταρρυθμίσεων στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπάρξουν αυξήσεις στο κόστος προμήθειας για την εταιρεία», ανέφερε σχετικά η Flexopack.

Η Χήτος επεκτείνεται

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 37 χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσαν τα εργοστάσια της Χήτος ΑΒΕΕ στις περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα των Ιωαννίνων. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητες αναγνωρισμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού και εργοστάσια εμφιάλωσης, στα οποία είναι εγκατεστημένες πολλαπλές παραγωγικές γραμμές. Και οι μονάδες αυτές θα εκσυγχρονισθούν, καθώς η Χήτος ΑΒΕΕ προχωράει στην επέκταση της δυναμικότητας των μονάδων εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού και επιτραπέζιου νερού, στις εγκαταστάσεις της επενδύοντας 14 εκατ. ευρώ. Το project αυτό υπάχθηκε και στον αναπτυξιακό νόμο και θα λάβει επιχορήγηση 947.305 ευρώ.