«Κλείδωσε» η επιχειρησιακή συμφωνία Ελλάδος – ΕΕ για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

H «Επιχειρησιακή Συμφωνία» που υπεγράφη μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για τους όρους με τους οποίους θα εκταμιεύονται οι δόσεις επιδοτήσεων και δανείων αξίας 30,5 δισ. ευρώ για να τροφοδοτήσουν το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Ελλάδα 2.0», ήταν το βήμα που εκκρεμούσε για την υποβολή αιτήματος για το πρώτο πακέτο δόσεων περίπου 4 δισ. ευρώ, αίτημα που θα κατατεθεί στην ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου.
«Κλείδωσε» η επιχειρησιακή συμφωνία Ελλάδος – ΕΕ για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
INTIME

H «Επιχειρησιακή Συμφωνία» προβλέπει πως σε τετραμηνιαία βάση η Ελλάδα θα στέλνει στις Βρυξέλλες έκθεση προόδου, ενώ θα διεξάγει επίσης στο ίδιο χρόνο διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για την πρόοδο του σχεδίου μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων

Οι συναντήσεις αυτές θα λαμβάνουν χώρα δια ζώσης στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες, αλλά θα μπορούν να γίνουν και μέσω τηλεδιάσκεψης ή αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν με γραπτή μορφή. Στις επαφές θα καταγράφεται η πρόοδος στην εφαρμογή του Σχεδίου και στο χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις πληρωμών. Επίσης, ο Έλληνας συντονιστής θα πρέπει να ενημερώνει την Κομισιόν για κάθε σημαντικό κίνδυνο που σχετίζεται με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των οροσήμων και στόχων. Ο Συντονιστής και η Κομισιόν μπορούν να οργανώνουν επαφές για ad hoc θέματα για να συζητήσουν, για παράδειγμα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες μπορεί να έχουν ειδικές προκλήσεις εφαρμογής.

Στο πρώτο παράρτημα της «Επιχειρησιακής Συμφωνίας» διευκρινίζονται τα ορόσημα, οι στόχοι και οι σχετικοί δείκτες που περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία του Συμβουλίου του προηγούμενου Ιουνίου. Στο δεύτερο παράρτημα επιπλέον διευκρινίζεται ο τρόπος αποτίμησης και το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης. Αναφορικά με την υποχρέωση παροχής στοιχείων, στο παράρτημα αναγράφεται η ελάχιστη πληροφόρηση που πρέπει να περιλαμβάνει ένα αίτημα για δόση. Η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει αυτή την πληροφορία στην Κομισιόν μαζί με το αίτημα. Η Κομισιόν όπου θεωρεί ότι χρειάζεται μπορεί να ζητήσει στοιχεία τεκμηρίωσης.

Η ικανοποιητική εκπλήρωση των οροσήμων και των στόχων προϋποθέτει ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει να αναστραφούν. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνει την Κομισιόν για κάθε αλλαγή που έχει γίνει. Επιπλέον η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι, αν ζητηθεί, η Κομισιόν θα έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία που στηρίζουν την αιτιολόγηση της για αίτημα πληρωμής. Τα στοιχεία θα παρέχονται από το συντονιστή.

Στο κείμενο επαναπροσδιορίζονται χρονικά τα αιτήματα για δόση δανείου (12,7 δισ. ευρώ συνολικά) ή επιδότησης (17,8 δισ. ευρώ), με τη λογική ότι το πρώτο αίτημα θα γίνει εντός του 2021. Από το 2022 για τις επιδοτήσεις θα υποβάλλονται δύο αιτήματα, ήτοι ένα αίτημα τον Φεβρουάριο και ένα το Δεκέμβριο, με τελευταία κίνηση το Δεκέμβριο του 2025. Το ποσό κάθε δόσης φτάνει στα 1,974 δισ. ευρώ. Στο πεδίο των δανείων θα υποβάλλεται ένα αίτημα ετησίως κάθε Δεκέμβριο. (εξαιρείται αυτό του 2026 που προσδιορίζεται για τον Ιούλιο).