Η γνωμοδότηση των 28.520 ευρώ, ο πετυχημένος Γιάννης Βεζανής και πως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πόντους

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η γνωμοδότηση Αυγητίδη

Εάν θυμάστε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε στις 29 Νοεμβρίου αποφασίσει με ψήφους 6 -1 να προχωρήσει σε έλεγχο στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ για υποτιθέμενη συντονισμένη δράση της ολλανδικής Reggeborgh με το βελγικό fund Atlas. Η απόφαση αυτή δεν είχε βασισθεί σε εισήγηση των υπηρεσιών της Αρχής, αλλά σε μια γνωμοδότηση του Δημήτρη Αυγητίδη, Καθηγητή του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου. Χθες πληροφορηθήκαμε πως για τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση η δικηγορική εταιρεία «Δ. Κ. Αυγητίδης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία», έλαβε αμοιβή 28.520 ευρώ. Ακόμη, πληροφορηθήκαμε πως η ανάθεση στον κ. Αυγητίδη, έγινε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 2 Νοεμβρίου. Δηλαδή απαιτήθηκαν λιγότερες από 27 ημέρες προκειμένου ο Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου να γνωμοδοτήσει επί του θέματος. Δεν ξέρουμε εάν το διάστημα αυτό είναι μεγάλο ή μικρό. Αυτό που ξέρουμε είναι πως η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από έξι μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μνημονεύεται στο πρακτικό της συνεδρίασης της 29ης Νοεμβρίου. Και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές διενέξεις και πολύ περισσότερο δεν χειραγωγείται από αυτές, όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων της.

Η Triton Asset Management

Ο Γιάννης Βεζανής είναι ένας από τους πλέον παλιούς, σοβαρούς και ευυπόληπτους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ελλάδα με πορεία που ξεκίνησε λίγο πριν την δεκαετία του 1980 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ και της κυπριακής Blueport Investment Services έχει προσφέρει στους επενδυτές που του έχουν εμπιστευτεί τα χρήματά τους σημαντικές αποδόσεις, τόσο σε καλές περιόδους, όσο και σε δύσκολες συνθήκες. Για το λόγο αυτό ο Βεζανής έχει ένα πολύ καλό όνομα, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος και ένα πελατολόγιο που περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, αλλά και διεθνείς φορείς, όπως το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας. Άλλωστε και η ιστορία της Triton δείχνει ότι ο κ. Βεζανής είχε πάντα την προσοχή του στραμμένη σε συμπράξεις εκτός Ελλάδος. Η Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ αποτελεί μετεξέλιξη της Ελληνοβρετανικής ΑΕΔΑΚ που ιδρύθηκε το 1991 από τον κ. Βεζανή και τον Δούκα Παλαιολόγο, εξαγοράστηκε το 1999 από την HSBC και το 2013 ανεξαρτητοποιήθηκε από την HSBC και εξαγοράστηκε ξανά από τον ιδρυτικό της μέτοχο. Το πόσο καλά πάνε οι δουλειές της Triton Asset Management το αποτυπώνει η μερισματική της πολιτική. Προ ημερών η ΑΕΔΑΚ προχώρησε σε διανομή μερίσματος 3,56 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί στο σύνολό του στον κ. Βεζανή.

Οι δημόσιες σχέσεις της Κεφαλαιαγοράς

Όσοι πιστοί προσέλθετε. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αναζητά σύμβουλο επικοινωνίας και σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα προκήρυξη η σχετική ετήσια σύμβαση είναι ύψους 115.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι- και υποθέτουμε πως θα είναι πολλοί- θα πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2022. Όποιος καταθέσει την μικρότερη προσφορά θα πάρει και το έργο. Διευκρινήσεις επί του διαγωνισμού θα δίνονται έως τις 7 Ιανουαρίου 2022, οπότε κάποιοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μέσα στις γιορτές….

Η Εύα, η Μαρί και το FinTech

Η Εύα Καϊλή έχει διαπρέψει τα τελευταία χρόνια στην εισαγωγή της χρηματοοικονομικής καινοτομίας στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και έχει συμβάλει ώστε η Ευρωβουλή να αποκτήσει ειδική γνώση σε θέματα τεχνολογίας και επενδύσεων που δεν περιλαμβάνονταν στις λεγόμενες «συμβατικές». Οι ξεχωριστές αυτές επιδόσεις και πρωτοβουλίες - για τις οποίες έχει διακριθεί- κτίσθηκαν με προσωπική ενασχόληση, αλλά και με στήριξη από εξειδικευμένους συνεργάτες. Μια από τις συνεργάτιδες της κ. Καϊλή, που έχουν συνεισφέρει σε αυτή την επιτυχία, είναι η Μαρί Μαρκοσιάν. Η κ. Μαρκοσιάν, η οποία είναι ελεγκτής της Διεύθυνσης Φορέων της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι αποσπασμένη στο γραφείο της κ. Καϊλή στις Βρυξέλλες. Έχει ειδική γνώση στο FinTech, στα Insurance Based Investments, στο Crowdfunding, στα Blockchain, στο Bitcoin και σε πολλά άλλα σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία και κυρίως ανήκει σε μια γενιά στελεχών που έχουν διαμορφώσει το σύγχρονο χρηματοοικονομικό κανονιστικό πλαίσιο στην ΕΕ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ειδική γνώση της κ. Μαρκοσιάν δεν θα μείνει αναξιοποίητη , όταν επιστρέψει στην Αθήνα.

Κέρδισε πόντους

Η ενεργειακή κρίση βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση και όχι μόνον στο μέτωπο της οικονομίας. Τι εννοούμε; Η επιλογή του οικονομικού επιτελείου το τελευταίο τετράμηνο να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο με επιδοτήσεις και εκπτώσεις αποδείχθηκε λίγη. Για να ακριβολογούμε δεν ήταν η ολιστική προσέγγιση που απαιτούσαν οι περιστάσεις. Και δεν το λέμε εμείς, το λέει ο ΣΕΒ, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το ΕΒΕΑ, δηλαδή φορείς που οι ηγεσίες τους απαρτίζονται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή συμπαθούντες την κυβερνώσα παράταξη. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προτείνει ένα πιο συμπαγές και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, εστιάζοντας κυρίως στην προσωρινή μείωση των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα και ελέγχους στην αγορά. Αυτή την πρόταση τις τελευταίες εβδομάδες την επικροτούν σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί φορείς. Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε πόντους σε αυτό το ζήτημα, οφείλεται στη συντονισμένη δράση του ενεργειακού και οικονομικού του επιτελείου: του τομεάρχη ενέργειας Σωκράτη Φάμελου, των οικονομικών του συμβούλων Γιώργου Χουλιαράκη, Παναγιώτη Κορκολή και Δημήτρη Λιάκου κι ενός από τους «σοφούς» του νεοσύστατου think tank του. Πρόκειται για τον Νικόλαο Φαραντούρη, Καθηγητή της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο Κεφαλονίτης στην καταγωγή καθηγητής ήδη από το Σεπτέμβρη προειδοποιούσε πως τα όποια επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα θα ήταν αλυσιτελή και πως το βάρος θα έπρεπε να πέσει στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα τιμολόγια της ενέργειας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αυστηρή εποπτεία της αγοράς. Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώθηκε, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ακόμη και σήμερα φαίνεται πως δεν έχει βρει τα πατήματα του σε αυτό το θέμα.