Μάχη συμβούλων για αμοιβές 10 + 5 εκατ. ευρώ, η «mini ΑΜΚ» της Alpha Bank και η G. Arvanitakis Group

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Μάχη συμβούλων για αμοιβές 10 + 5 εκατ. ευρώ, η «mini ΑΜΚ» της Alpha Bank και η G. Arvanitakis Group
5'

Αμοιβές 10 + 5 εκατ. ευρώ

Στραμμένη στην προκήρυξη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η προσοχή της αγοράς, καθώς για υπηρεσίες εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου, νομικού συμβούλου, χρηματοοικονομικού συμβούλου και συμβούλου έργων πληροφορικής θα δαπανήσει 10 + 5 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί για το έργο ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (24%) , ωστόσο στη διακήρυξη έχει περιληφθεί «δικαίωμα προαίρεσης», σύμφωνα με το οποίο η αναθέτουσα αρχή διατηρεί τη δυνατότητα, κατά την απόλυτη κρίση της και ανάλογα με τις ανάγκες της, να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό ενός εκάστου τμήματος της συμφωνίας-πλαίσιο κατά ποσοστό έως 50%. Έτσι, ο σύμβουλος τεχνικής υποστήριξης θα λάβει 3 εκατ. ευρώ που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ τις ίδιες αμοιβές θα λάβει ο σύμβουλος νομικής υποστήριξης και ο σύμβουλος χρηματοοικονομικής υποστήριξης. Ο σύμβουλος έργων πληροφορικής θα λάβει μικρότερη αμοιβή, ήτοι 1 εκατ. ευρώ που μαζί με το «δικαίωμα προαίρεσης» θα ανέλθει στο 1,5 εκατ. ευρώ.

H «mini ΑΜΚ» της Alpha Bank

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 16 εκατ. ευρώ προχώρησε προ ημερών η Alpha Bank. Προσοχή! Μιλάμε για την θυγατρική τράπεζα του Ομίλου και όχι για την εισηγμένη. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Αυτόκλητης Έκτακτης Καθολικής Γενικής Συνέλευσης της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών στις 23 Δεκεμβρίου το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank αυξήθηκε κατά το ποσό των 16 εκατ. ευρώ με καταβολή στο σύνολό του σε μετρητά και την έκδοση 160.000.000 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ εκάστη και τιμής διάθεσης 1 ευρώ εκάστη. H συνολική διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας και της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, ήτοι το ποσό των 144 εκατ. ευρώ πιστώθηκε στον ειδικό λογαριασμό «έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Πλέον, το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ.

Η G. Arvanitakis Group

Τουριστική μονάδα πέντε αστέρων στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου στη Μύκονο, δυναμικότητας 47 δωματίων και 128 κλινών αναπτύσσει ο Όμιλος G. Arvanitakis Group. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 5,6 εκατ. ευρώ και ήδη το επενδυτικό σχέδιο της AS RESORT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, εταιρείας του Ομίλου, υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο προκειμένου να λάβει επιχορήγηση 1,6 εκατ. ευρώ. Η G. Arvanitakis Group δραστηριοποιείται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο χώρο του real estate, των κατασκευών και των ξενοδοχείων, επενδύοντας κυρίως σε ακίνητα που βρίσκονται σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές υψηλής εμπορικότητας. Στα σημαντικότερα assets της εταιρίας, καταγράφονται τα ξενοδοχεία Livin Mykonos Boutique Hotel και My Mykonos Boutique Hotel στη Μύκονο, το Azur Suites Glyfada και το Azur Boutique Hotel στο ακρωτήρι του Αστέρα, το Azur Retreat Μεγανήσι, ενώ στην κορωνίδα των επενδυτικών της ακινήτων βρίσκονται το MyMall Mykonos και ο πολυχώρος στην Οδό Καλογερά στη Χώρα Μυκόνου. Βασικός μέτοχος της G. Arvanitakis Group είναι ο επιχειρηματίας Γεώργιος Αρβανιτάκης, πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης της Arvanitakis Management Company με έδρα το Μόντε Κάρλο.

Οι ζημιές της ΕΛΒΟ

Το τελευταία δωδεκάμηνο ήταν χρονιά επανεκκίνησης για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) υπό τη νέα, ισραηλινή της ιδιοκτησία. Η εταιρεία ξεκίνησε να στελεχώνεται, έβαλε μπροστά το επιχειρησιακό της σχέδιο και έθεσε σε τροχιά της οργάνωση της παραγωγής της. Το 2021 αναμένεται ζημιογόνο για την ΕΛΒΟ, όπως άλλωστε ήταν και το 2020. Προ ημερών καταχωρίσθηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο οι εγκεκριμένες από την Γενική Συνέλευση των μετόχων οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΒΟ για τη χρήση 20/11/2020 έως 31/12/2020, από τις οποίες προκύπτει ζημιογόνο αποτέλεσμα κατά 7.500 ευρώ περίπου. Να σημειωθεί πως όσο πιο σύντομα η επιχείρηση μπει σε αναπτυξιακή και κερδοφόρο πορεία, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει η συζήτηση, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να ασκήσει το δικαίωμα απόκτηση του 21% της νέας ΕΛΒΟ. Η κοινοπραξία των SK Group – Plasan έχει ξεκαθαρίσει πως το τίμημα ανά μετοχή σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος του Δημοσίου δεν έχει προσδιορισθεί και θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Εντείνεται η διερεύνηση

Η στήλη έχει αναφερθεί προ ημερών στο ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων SPAC ΙΤΗΑΧ Acquisition Corporation, το οποίο συγχωνεύθηκε με τον τεχνολογικό πάροχο ταξιδιωτικών υπηρεσιών Mondee, εξασφαλίζοντας την διαπραγμάτευση της νέας ενοποιημένης εταιρείας στον Nasdaq. Αμέσως μετά την συγχώνευση αυτή η δικηγορική εταιρεία Brodsky & Smith ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να διερευνά πιθανές αξιώσεις κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ITHAX Acquisition Corporation για πιθανές παραβιάσεις ομοσπονδιακών και μη νόμων σε σχέση με τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων του. Στην έρευνα αυτή ήλθε να προστεθεί και η έρευνα μιας δεύτερης δικηγορικής φίρμας της Moore Kuehn, η οποία γνωστοποίησε πως δεδομένου ότι με τη συμφωνία ΙΤΗΑΧ - Mondee, οι μέτοχοι της ITHAX θα κατέχουν μόνο το 25% της ενοποιημένης εταιρείας διερευνά εάν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών 1) ενήργησαν για να μεγιστοποιήσουν την αξία των μετόχων, 2) απέτυχαν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες και 3) διεξήγαγαν μια δίκαιη διαδικασία. Καταλαβαίνουμε πως οι έρευνες των Brodsky & Smith και Moore Kuehn δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή