Στο «τραπέζι» πακέτο παρεμβάσεων για Όμικρον και ανατιμήσεις
Με την παραδοχή ότι η πανδημία και η ενεργειακή κρίση αποδείχθηκαν οξύτερες και μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις, πυροδοτώντας την αγωνία για πληθωριστικό ντόμινο και τα δημόσια οικονομικά, το Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία γράφουν και σβήνουν μέτρα για τη συγκράτηση των επιπτώσεων.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων επιφέρει αναπόφευκτα διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα και η αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις κυβερνητικές κινήσεις ενόσω καλπάζει η μετάλλαξη Όμικρον.
Ο κόκκινος συναγερμός λόγω της υψηλής αβεβαιότητας έχει ηχήσει στο κυβερνητικό επιτελείο, υπό τον φόβο μάλιστα να υπονομεύσει τις προοπτικές του 2022, έτος για το οποίο οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για ανάπτυξη 4,5%. Ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί ο βαθμός των επιπτώσεων στην οικονομία και ως εκ τούτου το κόστος.
Το υπουργείο Οικονομικών πάντως δηλώνει ετοιμοπόλεμο και καταγράφει τα δεδομένα, αποκτώντας μια πιο σαφή εικόνα σε περίπου 10 με 15 ημέρες, όταν θα έχουν φανεί οι ανάγκες. Το ειδικό κρατικό αποθεματικό Covid εξάλλου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και αναλόγως των εξελίξεων ίσως απαιτηθεί αύξησή του και στροφή στο ισχυρό ταμειακό «μαξιλάρι» των 32 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσδοκούν στο καλό σενάριο, όμως προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα να στηριχθούν τα όποια μέτρα απαιτηθούν να ληφθούν από την πολιτική και την υγειονομική πλευρά.
Ως προς το κόστος ενέργειας, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κινείται πλέον, από την οριζόντια λογική του προηγούμενου διαστήματος, με το σκεπτικό των στοχευμένων παρεμβάσεων σε κρίκους της αλυσίδας που θεωρούνται κρίσιμοι για τη διαμόρφωση του τελικού κόστους προϊόντων και υπηρεσιών, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα θα είναι υπαρκτό έως το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου.
Έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με παράγοντες της αγοράς και προδιαγράφεται ότι αυτές θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με ενδεικτικές τις πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός και επιτελείς του έχουν λάβει εδώ και εβδομάδες από τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης» τις πρώτες δυσάρεστες εκτιμήσεις για κύμα ακρίβειας στην καρδιά του χειμώνα ακόμα και σε βασικά προϊόντα.
Στην κυβερνητική αναζήτηση τρόπων ανακούφισης στα λειτουργικά έξοδα πρώτοι στο τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή ο βιομηχανικός κλάδος και οι επιχειρήσεις μέσης τάσης, αλλά με δεδομένο τον «αστερίσκο» ότι τυχόν απευθείας κρατικές επιδοτήσεις απειλούν με καταστρατήγηση των κανόνων ανταγωνισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό εξέταση και με αυξημένες πιθανότητες να προχωρήσει είναι το σενάριο αξιοποίησης του όποιου πλεονάσματος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Κάθε πιθανό «εργαλείο» μπαίνει όμως στο τραπέζι, με ταυτόχρονο μέτρημα των δημοσιονομικών αντοχών, σε ένα περιβάλλον προβληματισμού του Μαξίμου και για τους αργούς ρυθμούς αντίδρασης της Ευρώπης, ενόσω ο πρωθυπουργός εμμένει στην ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στη σύνδεση της συζήτησης για την ενεργειακή κρίση με εκείνη για τον πληθωρισμό.