Ελκυστική η Ελλάδα για τους «ψηφιακούς νομάδες»
Η ελληνική πρωτεύουσα με βαθμολογία 71,23 στην κλίμακα του 100 κατατάσσεται στην 48η θέση ανάμεσα στους 80 προορισμούς παγκοσμίως που πληρούν τα κριτήρια τα οποία αναζητούν οι «ψηφιακοί νομάδες». Τα κριτήρια αυτά είναι η δυνατότητα χορήγησης Digital Nomad Visa, τα φορολογικά κίνητρα, η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Cities Best Facilitating Remote Work», η Αθήνα προπορεύεται άλλων ευρωπαϊκών προορισμών όπως το Παρίσι, το οποίο με βαθμολογία 68,30 βρίσκεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα στην 61η θέση, ή η Ρώμη, που με σκορ 66,37 κατατάσσεται 20 θέσεις χαμηλότερα από την Αθήνα, στην 68η θέση.
Η Αθήνα επίσης συγκεντρώνει υψηλότερη βαθμολογία και σε σχέση με διεθνείς προορισμούς για digital nomads, όπως το Χονγκ Κονγκ (60ή θέση) ή η Νέα Υόρκη (75η παγκοσμίως). Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύει η έρευνα «Cities Best Facilitating Remote Work» της WorkMotion, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα ανέρχεται σταδιακά στις προτιμήσεις των πολιτών τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Η εν λόγω μελέτη κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την πρόοδο που έχουν κάνει για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» αξιολογώντας μια σειρά από παραμέτρους.
Ανάμεσα στις 80 χώρες που πληρούν τα κριτήρια τα οποία αναζητούν οι «ψηφιακοί νομάδες» μόλις οι 16 έχουν κάνει πρόοδο στο θέμα της χορήγησης Digital Νomad Visa, που θεωρείται σημαντικό δέλεαρ για τους «ψηφιακούς νομάδες», αφού ρυθμίζει τους όρους εργασίας των εξ αποστάσεως εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους στη χώρα μετεγκατάστασης.
Η Ελλάδα συγκεντρώνει πολύ ικανοποιητική βαθμολογία σε μια σειρά από τομείς όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το κόστος στέγασης, η πολιτική σταθερότητα, το επίπεδο ασφάλειας και η ποιότητα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, Ως προς τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η χώρα, βαθμολογείται με 60,51 – στην κλίμακα του 100 – ενώ συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία και συγκεκριμένα 86,06 στο κόστος στέγασης. Επίσης, αξιολογείται θετικά σε τομείς όπως η πολιτική σταθερότητα (71,90), η ασφάλεια (85,59), οι ίσες ευκαιρίες προς τις μειονότητες (94,35) και το φύλο (95,41), η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (83,24) και οι χαμηλές (σχετικά) τιμές των τροφίμων (83,94).