Κέρδη 63% κατέγραψε το Bitcoin το 2021 – Οι προκλήσεις για το 2022

Το 2021 ήταν σίγουρα η χρονιά του Bitcoin, καθώς μέσα στο έτος εκτινάχτηκε από την περιοχή των 27.000 δολαρίων  μέχρι τα υψηλά των 68.990 δολαρίων. Μπορεί από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε κατέγραψε τα ιστορικά υψηλά του το κρυπτονόμισμα να υποχωρεί κατά 31% περίπου, ωστόσο κλείνει την χρονιά με κέρδη 63% περίπου. Με μία τέτοια απόδοση συμπεριλαμβάνεται στα assets με τις μεγαλύτερες αποδόσεις διεθνούς για το έτος που φεύγει.
Κέρδη 63% κατέγραψε το Bitcoin το 2021
Pixabay

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγηθεί το Bitcoin μέσα στο 2022, με τα σημερινά επίπεδα των 47.000 δολαρίων να αποτελούν τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών και να είναι κρίσιμο σημείο για τη συνέχεια.

Οι traders πάντως που θέλανε το τέλος της χρονιά να βρίσκει το Bitcoin πάνω από τα 100.000 ή τα 135.000 δολάρια διαψεύσθηκαν.

Από την άλλη δεν μπορεί να μην επισημανθεί πως ο όγκος των συναλλαγών του Bitcoin έχει περιορισθεί τους τελευταίους μήνες, κάτι που για πολλούς αποτελεί καθαρή ένδειξη του κορεσμού και της έλλειψης ενδιαφέροντος. Είναι ενδεικτικό πως οι ενεργές διευθύνσεις πορτοφολιών έχουν σταθεροποιηθεί.

Η δε δραστηριότητα από πλευράς ιδιωτών κορυφώθηκε στις αρχές του 2021. Ωστόσο η εισροή ιδιωτών έχει αντικατασταθεί από θεσμικούς και γενικά μεγάλα πορτοφόλια, αξίας πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία αυξάνονται.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι μικροί ιδιώτες δραστηριοποιούνται λιγότερο, είναι μακροοικονομικός. Διεθνώς οι μισθοί αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό και δεδομένου ότι το κόστος ζωής λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει αυξηθεί δραματικά, τα χρήματα που μπορεί κάποιος να τοποθετήσει στα crypto assets είναι περιορισμένα σε σχέση με το 2020 ή τις αρχές του 2021.

Στη βάση αυτή το Bitcoin θα επηρεαστεί το 2022 από τις εξής προκλήσεις:

Τη ρύθμιση των crypto: Οι ρυθμιστικές αρχές αυστηροποιούν τους κανόνες και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν επίσης να λανσάρουν τα δικά τους, κεντρικά, ψηφιακά νομίσματα.

Τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό: Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η άνοδος της ζήτησης ενέργειας έχουν ωθήσει τις τιμές σε άνοδο.

Το νέο techlash: Οι ρυθμιστικές αρχές στην Αμερική και στην Ευρώπη προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες εδώ και χρόνια.

Την πανδημία: Αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, η COVID-19 θα έχει γίνει απλώς άλλη μια από τις πολλές ενδημικές ασθένειες που ταλαιπωρούν τους φτωχούς αλλά όχι τους πλούσιους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

J2US: Νέο κρούσμα κορονοϊού - Ποιον δεν θα δούμε στον τελικό (photo)

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις του 2022

Παρηγοριά στον άρρωστο ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα σημάνει το τέλος της πανδημίας